Poza cu căpșunile ce par a fi roșii

O nouă imagine a devenit virală pe internet

Evelina Popescu

În realitate pe imagine nu există niciun pixel de culoare roșie. Chiar dacă de această dată toată lumea vede aceeași culoare, iluzia este creată printr-o modalitate similară a rochiei ce a creat „isterie” în 2015. Fenomenul dat se numește persistența culorilor. E modalitatea prin care creierul corectează coloristic lumea, atunci când filtrează prin diferite grade de luminozitate.

Când privești în jurul tău, lumina care-ți intră în ochi este formată din diferite lungimi de undă, care provin atât din pigmenții obiectelor, cât și din lumina care se reflectă.

„Dacă îți imaginezi cum te plimbi sub cerul albastru, într-un fel albăstreala îți contaminează coloristic tot ce vezi", explică Bevil Conway, un expert în percepție vizuală de la Institutul Național de Vedere. „Dacă ții un măr roșu pe un fundal de cer albastru, sunt mai multe lungimi de undă albastră care îți intră în ochi. Dacă ții mărul în interior, sub o lumină fluorescentă sau incandescentă, pigmenții mărului sunt exact la fel, dar pentru că spectrul sursei de lumină diferă, paleta de culori care-ți intră în ochi, care se reflectă de pe obiect, este diferită."

Din moment ce contaminarea asta coloristică de la sursele de lumină nu este foarte utilă (de exemplu, ar fi super confuz dacă o banană coaptă ar arăta galbenă dimineața, dar verde seara), creierele noastre au evoluat și pot corecta coloristic. Asta permite culorilor pe care le vedem să arate la fel, indiferent de lumină. 

„În fotografia asta este clar că cineva a manipulat în mod isteț imaginea, ca obiectele la care te uiți să reflecte ceva care în mod normal ar fi acromatic sau gri, dar sursa de lumină pe care o interpretează creierul tău are o componentă albăstruie", mi-a spus Conway.

„Creierul tău spune că sursa de lumină cu care vizualizează căpșunele are o componentă de albastru, deci o să extragă asta automat din fiecare pixel. Iar atunci când iei pixelii gri și scoți albastru din ei, rămâi cu roșu."

Conway spune că iluzia asta este facilitată și de faptul că recunoaștem obiectele ca fiind căpșune, pe care la asociem cu roșu, deci creierul nostru este deja setat să caute pigmenții roșii.

Persistența culorilor este motivul principal pentru care oamenii vedeau diferit rochia: din moment ce sursa de lumină era neclară, oamenii au corectat asta prin diferite grade de lumină, ceea ce i-a determinat să vadă diferit rochia.