Igor Dodon riscă să fie SUSPENDAT din funcția de președinte! Vezi de ce

Igor Dodon riscă să fie SUSPENDAT din funcția de președinte! Vezi de ce

Corina Bezer

„Refuzul Președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuția și justifică instituirea interimatului funcției care se asigură în ordine de președintele Parlamentului sau de prim-ministru pentru exercitarea acestor obligații constituționale ale președintelui. Instituirea interimatului funcției cauzat de refuzul de a executa o obligație constituțională și circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte urmează să fie constatate de fiecare caz în parte de către Curtea Constituțională în conformitate cu competența atribuită acesteia de Constituție”, a declarat președintele Curții Constituționale, Tudor Panțâru.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a anunțat că Igor Dodon a încălcat deliberativ Constituția și Jurământul depus de președintele Republicii Moldova.

Totodată, încheierea Curții Constituționale menționează că „pentru nerespectarea prevederilor expres ale Constituției și interpretării articolelor, îl pace pasibil pe președinte de a fi suspendat din funcție, iar interimatul urmează a fi asigurat de către președintele Parlamentului sau de către premier”.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a declarat decizia de astăzi ca fiind pasibilă de un dosar penal. El a declarat că președinția nu recunoaște legitimitatea deciziei Curții.

Amintim că, acum două săptămâni, Igor Dodon a amenințat judecătorii Curții Constituționale că ar putea fi acuzați de uzurpare a puterii în stat, dacă vor emite ceea ce el numește „hotărâri abuzive”. Asta după ce vicepreședintele PPEM, Eugen Sturza, a fost înaintat pentru funcția de ministru al Apărării. Drept urmare, Igor Dodon, a refuzat de două ori să aprobe candidatura făcută, însă conform Constituției acesta era obligat să semneze decretul de numire a acestuia în funcție. Drept urmare, Guvernul a decis să se adreseze Curții Constituționale pentru a da o interpretare a acțiunilor președintelui.