gripa

Remedii naturale pentru răceală și gripă

Cristina Grosu

Ceapa

Ceapa este recunoscută din bătrâni ca fiind un leac „miraculos” pentru răceală. Aceasta ameliorează tusea, dar și durerile de gât. Cel mai ușor este să prepari un ceai de ceapă  la care adaugi câteva lingurițe de miere. La farmaciile naturiste găsești și sirop de ceapă. Consumul de ceapă crudă ajută în prevenirea răcelilor și chiar a gripei.
Pentru ceaiul de ceapă se iau două cepe curățate și se fierb timp de 10 minute (în 3 căni cu apă). Zeama astfel obținută se amestecă cu miere și se bea de mai multe ori pe zi.

Usturoiul

Usturoiul este un antimicrobian și expectorant eficace, iar acest lucru îl face un agent de valoare în lupta cu răceala și gripa. Usturoiul zdrobit și încălzit un pic în tigaie, consumat cald te poate vindeca de tuse. Include usturoiul în felurile de mâncare care permit acest ingredient și toată familia va fi ferită de raceală. Usturoiul cald calmează gâtul și ajută la lichefierea mucusului gros , făcând mai ușoară eliminarea sputei.
Pasta de usturoi și miere – Pentru inflamații și dureri în gât, pasta de usturoi cu o lingură de miere face minuni. Se zdrobesc câțiva căței de usturoi, se amestecă cu miere și se înghite pasta astfel obținută. Usturoiul conține multe substanțe antibacteriene și este un aliat de nădejde în stările de răceală și gripă.

Supa de pui

Supa de pui a fost și este utilizată pentru a trata afecțiuni ale tractului respirator, adesea asociate cu răceala sau gripa.
Ca să înțelegi cât este de vechi și de apreciat acest remediu, trebuie să știi că Pedacius Dioscorides, un medic înrolat în armata lui Nero (împărat român) a descris pentru prima dată în anul 60 d.Hr., într-o carte, efectele benefice ale supei de pui.  
Supa de pui conține cisteina de aminoacizi, similar cu acetylcysteina din medicamentele prescrise pentru subțierea mucusului din plămâni (pentru a putea fi mai ușor eliminat)
Un studiu recent arăta că supa de pui are în componență și mult calciu.

Ceaiul de tei

Ceaiul de tei este recunoscut pentru proprietățile sale de relaxare. Ceea ce nu știe foarte multă lume este faptul că el poate fi un remediu ideal pentru stările gripale, mai ales dacă i se adaugă puțină scorțișoară și câteva frunze de mentă proaspătă. Copiii mai mari pot bea și 3 căni pe zi.

Măceșele

Măceșele sunt foarte bogate în vitamina C, iar ceaiul de măceșe face minuni în stările de gripă. Poți încerca și pulberea de măceșe – o linguriță pe zi – în cazul în care boala nu dă semne de vindecare.

Echinaceea

Indiferent de cum este administrată (extract, tincturi, comprimate), echinaceea este un remediu deosebit de eficient în lupta cu răceala și gripa. Ba mai mult, în sezonul rece poate fi luată preventiv în cure de câte două săptămâni, cu pauza de o lună, pentru a feri organismul de bolile sezonului rece.

Ridichea neagră

Siropul de ridiche neagră vindecă orice fel de tuse (seacă sau productivă), având și proprietăți imunostimulatoare. Este excelent pentru copii. Bunicii procedau astfel: luau o ridiche neagră pe care o spălau bine, îi decupau un capac iar în scobitură puneau zahăr. Lăsau ridichea lângă soba (la caldura) și siropul rezultat îl foloseau în tratarea tusei.

Salvia

Cataplasme cu ceai de salvie – Salvia a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri în lupta cu bolile din sezonul rece. În stările febrile, cataplasmele cu ceai de salvie vă pot fi de real ajutor pentru că îmbunătățesc rapid starea bolnavului. În cazul în care răceala sau gripa nu dau semne de vindecare, pe lîngă cataplasme este indicat și ceaiul de salvie.

Turmeric

Turmericul este rădăcina uscată a plantei Curcuma Domestică(șofran Indian). Este un remediu tradițional care are proprietăți antibacteriene. Un pahar de lapte cald cu o jumătate de linguriță de praf de turmeric ameliorează simptomele răcelii. Gargara cu ceai de turmeric ajută la tratarea tusei.

Sirop de brad

Există sirop din mugur de brad ușor de găsit la farmaciile naturiste sau în gospodăriile de la țară, dar există și un sirop făcut din ace de brad care tratează tusea persistentă și crește imunitatea. Ambele sunt recunoscute în tratarea simptomelor de răceală și gripă și pot fi administrate la copii. Mugurii de brad au proprietăți antibiotice și antiseptice, dar au și proprietăți calmante. Siropul din muguri de brad este foarte ușor de făcut în casă. Mugurii se spală bine apoi se pun la fiert în apă (astfel încât mugurii să fie bine acoperiți de apă). Se fierb cam o oră, apoi se lasă în oala pana a doua zi. Siropul astfel obținut se îndulcește cu zahăr.

Nu uita că remediile naturale pentru răceală și gripă tratează simptomele și nu afecțiunea în sine. Nici medicamentele nu pot vindeca o răceală sau o gripă, cât ai bate din palme. Asta înseamnă că aceste afecțiuni sezoniere vor trece după 7 pana la 14 zile, indiferent de tatament. În cazuri foarte ușoare nu se recomandă decît remedii naturale pentru răceală și gripă. Fiți sănătoși mereu, și nu lăsați virozele să vă intre în corpul dumneavoastră!