mina lupeni

Detalii despre minerii blocați în mina de la Lupeni

Cristina Parpalov

UPDATE   6 octombrie ora 08:20 – Starea minerului adus la Spitalul de Urgenţă Floreasca este extrem de gravă, a declarat coordonatorul SMURD Bucureşti, medicul Bogdan Opriţa. Potrivit acestuia, pacientul se află în prezent în operaţie.

Salvatorii au reuşit să ajungă şi la cel de-al treilea miner blocat în mina de la Lupeni, însă acesta nu are semne vitale, nu are puls, a declarat astăzi dimineaţa, la Lupeni, ministrul Energiei, Toma Petcu. „Din păcate, trebuie să dăm şi o veste pe care nu ne-am fi dorit-o: al treilea miner implicat în accidentul subteran din mina Lupeni nu a supravieţuit. A fost găsit de salvatori fără suflare şi nu a răspuns manevrelor de resuscitare(..) Medicii de pe ambulanţă vor face analiza şi vor constata decesul. Avem pregătit şi IML. Am făcut tot ce este posibil ca şi cel de-al treilea să fie scos în condiţii de siguranţă la suprafaţă. Nu a fost acest lucru posibil şi o să se constate de către medicina legală de ce nu a fost posibil şi cum a survenit decesul.”

UPDATE ora 0.00. Salvatorii au reușit să ajungă la doi dintre minerii prinși în subteran. Cel de a-l doilea găsit este fotbalistul Raul Cișmașiu. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că minerul este în viață și echipele de salvare înaintează pentru scoaterea acestuia de sub muntele de cărbune. Informațiile arată că Raul Cișmașiu nu este captiv în peretele de cărbune, ci doar blocat de cantitatea de huilă căzută din tavan în momentul exploatării.

În vârstă de 39 de ani, Cismaşiu e legitimat în prezent la Hercules Lupeni, formaţie care evoluează în Liga a IV-a Hunedoara.

În urmă cu 13 ani, Cismaşiu evolua în eşalonul secund cu gruparea Minerul Lupeni. „E un fundaş puternic şi şi-a dorit toată viaţa să ajungă în Liga 1. E un caracter tare şi va rezista. Şi-a întreţinut pasiunea până aproape de 40 de ani şi, ca mulţi din aceste locuri, a ales să muncească în mină”, a spus pentru ProSport un fost coleg care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

„Estimăm că foarte repede reușim să începem urcarea la suprafață a primului miner. Colegii noștri au ajuns foarte aproape de cel de-al doilea miner, comunică cu el, au un dialog. Asta ne spune că este sănătos, se poate comunica cu el. Sperăm ca foarte curând să începem deblocarea celui de-al doilea miner”, a declarat ministrul Toma Petcu, citat de gdhd.ro.

În paralel se desfășoară acțiunile de căutare a celui de-al treilea miner.

 

UPDATE 23.30. Raul Cișmașiu, Florin Suciu și Mihai Cordoneanu sunt cei trei mineri pentru care echipele de salvare sapă în muntele de cărbune de mai mult de opt ore. Cei trei au vârste cuprinse între 39 și 43 de ani, transmite Gazeta de Dimineață. Doi dintre minerii blocați în subteran sunt foști fotbaliști la fosta echipă fanion a localității: Minerul Lupeni. L-am regăsit, însă, pe Raul Cișmașiu și la alte două echipe din zona mineritului: CS Vulcan, ACS Hercules Lupeni și Minerul Uricani.
 

UPDATE 22:05 – Un prim miner din cei trei este în curs de salvare. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a făcut actualizarea evenimentelor de la Lupeni „Salvatorii au ajuns la unul din cei trei mineri prinși în subteran. Este comunicativ, conștient și urmează să fie scos din dărâmături în scurt timp, urmând să îi fie acordat primul ajutor. Va fi scos printr-o gaură de evacuare ce permite un timp de 40 de minute din momentul în care îl scoatem din dărâmături. Ambulanța va decide ce măsuri va lua, dacă va fi transportat în zona sau la București. Continuă căutările și încercăm să ajungem și la ceilalți doi mineri.”

 

UPDATE 20:30 – Aflat la fața locului, Ministrul Energiei, Toma Petcu a declarat presei că „M-am deplasat de urgență aici pentru a vedea care este situația la fața locului și o să stau aici până când operațiunea de salvare se încheie. Echipele de salvare aud vocile minerilor nu putem să-i identificăm și comunică prin lovituri în metale și strigăte mai puternice. Echipa de salvare care a fost scoasă la ora 18 și înlocuită ne-a spus că din estimarea lor sunt foarte aproape de a ajunge la unul din minerii blocați. Sperăm ca ușor,ușor să putem scoate oamenii din subteran. Intervenția este foarte dificilă se înaintează cu un ritm de aproape de un metru pe oră din evaluarea care au facut-o experții. Am decis să intervenim prin două capete de salvare, cu două echipe din două direcții. Am convenit să avem schimburi de echipe la șase ore. Se aud voci, poate fi una, pot fi două, se aud voci!”