Înfluența lunii asupra cutremurilor

Legătura dintre luna plină, maree și cutremure – ipoteză care explică seismele puternice

Mariana Mereacre

Cutremurile mari, precum cel care a lovit Chile în 2010 sau Japonia în 2011, au o posibilitate mai mare să se producă atunci când este lună plină sau nouă, de două ori pe lună, atunci când mareele înregistrează cele mai mari tensiuni.

Mareele sunt mai ridicate de două ori pe lună și poartă denumirea de ”ape vii” și tot de două ori pe lună sunt mai coborâte, purtând denumirea de ”ape moarte”.

Undele de meree, când își fac apariția pe platoul continental, în unele mări intră în rezonanță și se amplifică considerabil, iar în alte mări, ele sunt neutralizate aproape complet. 

Studiul acestor fenomene a fost publicat într-un articol în Nature Geophysics de către o echipă de cercetători japonezi condusă de Yoshiyuki Tanaka de la universitatea din Tokyo, care a ajuns la concluzia că cutremurele sunt mai probabile în perioade de stres generate de maree, la rândul lor având Luna ca „motor”.

Cercetatorii japonezi au confruntat toate cutremurele mai puternice de 5.5 grade Richter cu faza lunară în care au avut loc și concluzia acestora a fost că majoritatea cutremurelor deosebit de intense s-au petrecut în perioade de maree foarte mare, depinzând deci de fazele Lunii.

Forța de gravitație a Lunii nu influențează doar apele mărilor și oceanelor, generând maree, ci chiar și scoarța Pamântului, ducând la deformări ale acesteia de zeci de centimetri.

Oscilația apelor oceanelor generată de maree duce la  o variație a presiunii apelor asupra faliilor submarine.  Această variație de presiune poate face astfel încât aceste falii să alunece mai ușor una asupra celeilalte – generând astfel un cutremur. Echipa japoneză presupune că mareele ar putea cauza chiar și mici fracturi în scoarța terestră care s-ar putea propaga, fiind și acesta un mecanism la baza cutremurelor intense.

În timp ce mulți oameni de știință sunt sceptici și nu cred că Luna ar putea avea vreo influență asupra declanșării cutremurelor, alții susțin că nu doar efectele Lunii, ci și cele ale Soarelui ar trebui luate în considerație. Este însă bine de știu că Luna nu generează un cutremur dacă nu există deja tensiuni puternice în interiorul scoarței terestre; doar atunci când tensiunile acumulate în diverse falii depășesc o anumită valoare are loc un cutremur. În cea mai mare parte a situațiilor nu este nevoie de o maree pentru a se declanșa un cutremur, informează evz.ro.