De Ultimă Oră

Din 1 decembrie, moldovenii vor plăti cu 3,5 lei mai mult pentru un metru cub de gaz. Hotărârea va fi aprobată mâine de ANRE

Prețul la gaz se majorează cu 27% de la 1 decembrie 2024. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat noul proiect de hotărâre pe car…

Actualizat acum 15 ore

Presa din România: Tudor Ulianovschi, „alternativa proeuropeană” la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Adrian Sirbu

În Republica Moldova ar putea apărea un nou candidat la alegerile prezidențiale din acest an, care să concureze cu Maia Sandu pe segmentul proeuropean. Este vorba despre Tudor Ulianovschi, fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Într-un articol amplu, publicat pe portalul de analize și comentarii editiadedimineata.ro, fostul șef al diplomației moldovene este prezentat ca fiind o alternativă viabilă la Președinția Republicii Moldova și un adversar de temut pentru actuala șefă a statului, relatează Ziua.md. 

Autoarea, Marina Constantinoiu, susține că Tudor Ulianovschi i-a atras atenția după ce a participat la o emisiune televizată.

Mi-a atras atenția nu doar tema discuției, ci și invitatul. Un domn cu ținută, verb și discurs articulat – calități pe care le vedem tot mai rar, când vorbim despre actori politici. În ciuda tinereții – am verificat, are 40 de ani împliniți – Tudor Ulianovschi, invitatul talk show-ului, părea a stăpâni dosare importante ale actualității moldovene și internaționale”, își începe articolul jurnalista din România.

În continuare, ea descrie cum Ulianovschi a urcat, pas cu pas, în cariera diplomatică, de la atașat la MAIE, până la ambasador și ministru de Externe, ca apoi să se impună la scară internațională.

A fost la un pas de a deveni director al Organizației Mondiale a Comerțului – una dintre cele mai importante si complicate organizații internaționale, fiind cel mai tânăr candidat din istoria structurilor internaționale. N-a fost un succes, pentru că i-a lipsit sprijinul tocmai din țara sa, dar participarea la concurs și poziționarea în top 3 la începutul cursei internaționale de către think-thank-urile americane și cele europene, i-au crescut vizibilitatea la nivel internațional. A fost singurul candidat dintre cei opt înregistrați în această cursă mondială care a fost votat din prima rundă atât de către SUA, cât și de China. Asta trebuie să poti ca să câștigi încrederea celor două mari superputeri, care de altfel conduc sistemul mondial de comerț”, notează autoarea.

Astfel, ea consideră firesc faptul că numele lui este vehiculat în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale.

Dat fiind faptul că este vorba despre un contracandidat al unei actuale șefe a statului care se bucură de o imagine bună în Europa și Statele Unite, dar care, inevitabil erodată în exercitarea puterii, vede în sondajele de opinie cifre mai puțin încurajatoare, e aproape firesc să fim interesați de unele alternative prezidențiabile”, menționează Marina Constantinoiu.

Mai mult, aceasta atrage atenția asupra faptului că Tudor Ulianovschi este singurul ministru de Externe de la Chișinău, care nu are studii la Moscova și amintește de succesul său remarcabil la Organizația Națiunilor Unite, când a reușit, după un efort diplomatic uriaș și în pofida opoziției din partea Federației Ruse, să obțină vot favorabil pentru Rezoluția privind necesitatea retragerii trupelor care staționează ilegal în stânga Nistrului.

Astfel, jurnalista din România concluzionează că Ulianovschi are toate calitățile pentru a face față unei curse prezidențiale.

Este diplomat, negociator, ofensiv, suficient de „sportiv”, pentru a face slalom printre dosarele fierbinți ale actualității, suspect de prezent în vizorul media locale în ultimele luni. […] În fond, democrația și pluralismul politic înseamnă organizarea de alegeri libere, corecte și care să permită accesul fiecărui candidat. Indirect, ceea ce înseamnă că nu poate fi exclusă prezentarea unui alt candidat de centru-dreapta, sau poate chiar de centru-stânga, dar cert proeuropean. Actualele sondaje de opinie arată că 30-35% din electorat este indecis sau nu iese la vot, dacă rămân doar actualii candidați care sunt prefigurați în sondaje și presă. Există, deci, un vid pe partea de centru dreapta, dar și în zona de centru-stânga ar fi vorbitori de rusă care nu sunt pro-Putin, și care sunt indeciși. Acest electorat trebuie captat”, mai afirmă Marina Constantinoiu, în articolul său.