Ministrul francez de externe, Stephane Sejourne, a declarat în timpul unei vizite în Argentina că ambasadorul Rusiei la Paris va fi convocat, în timp ce ministerul de externe al Norvegiei a emis o declaraţie în care a anunţat că îl cheamă pe diplomatul său rus de rang înalt „pentru o discuţie” despre moartea lui Navalnîi.
„În cadrul conversaţiei, vor fi transmise opiniile norvegiene cu privire la responsabilitatea autorităţilor ruse pentru deces şi pentru facilitarea unei anchete transparente”, a declarat Norvegia, adăugând că întâlnirea nu a avut încă loc, dar că va avea loc în scurt timp.
Aceasta a urmat anunţurilor similare făcute mai devreme luni de Finlanda, Germania, Lituania, Spania, Suedia şi Olanda, care au declarat că au convocat diplomaţi de la ambasadele ruseşti. Londra a făcut acelaşi lucru vineri seara.
Moartea lui Navalny într-o închisoare izolată din Arctica, unde bărbatul de 47 de ani îşi ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare după ce a supravieţuit unei otrăviri din 2020 pe care a pus-o pe seama Kremlinului, a fost anunţată vineri.
„Este teribil că Alexei Navalny a plătit preţul suprem pentru lupta sa pentru o Rusie liberă şi democratică”, a postat pe X Hanke Bruins Slot, ministrul olandez de externe,
„Cerem cu tărie Rusiei să elibereze corpul lui Navalny familiei şi rudelor sale”. Luni, ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a afirmat într-o declaraţie că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei şi a cerut Uniunii Europene să ia în considerare „un nou regim de sancţiuni care să vizeze represiunea internă din Rusia”.
Vineri, ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares a declarat că Madridul „cere ca circumstanţele” morţii să fie clarificate.