Octavian Iachimovschi este propus de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru a trece Comisia vetting în procesul de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general. Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție a acumulat cel mai mare punctaj la proba interviului în cadrul concursului pentru funcția de procuror general.
La proba de interviu a pretendenților în cadrul concursului pentru funcția de procuror general au fost admiși 4 candidați. După peste 10 ore de audieri, aceștia au fost punctați de CSP în felul următor:
Octavian Iachimovschi – 8,53;
Igor Demciucin – 8,19;
Ion Munteanu – 8,16;
Andrei Coca – 4,72.
CSP anunță că urmează să remită, în cele ce urmează, Comisiei de evaluare a procurorilor, informațiile privind candidatul Octavian Iachimovschi, în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare a acestuia.
Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce, pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu l-a eliberat din funcție pe Alexandr Stoianoglo. În mai 2022, CSP a propus șefei statului să-l demită pe Stoianoglo după ce o comisie specială i-a evaluat performanțele și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”.
Pe 9 noiembrie 2023, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza cărui Stoianoglo a fost evaluat. Fostul procuror general a contestat în instanță decretul prezidențial. O decizie încă nu a fost pronunțată.
Octavian Iachimovschi este magistru în drept şi până a ajunge în procuratură a fost lector la Universitatea de Studii Europene din Moldova (2009 – 2011). Cariera de procuror a început-o în iunie 2011, în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA).
El a deținut funcția de adjunct interimar al șefului PA în august-decembrie 2019, însă în decembrie 2019 Procurorul General de atunci, Alexandr Stoianoglo, i-a sistat ordinul de numire pe motiv că trebuie să se concentreze pe dosarul „Frauda bancară”.