Dan Perciun îi răspunde Veronicăi Dragalin în disputa privind sediul PA: ”Proprietățile Universității Creangă vor rămâne în gestiunea universității”
„Proprietățile Universității Creangă vor rămâne în gestiunea universității și urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice”. Este reacția ministrul Educației, Dan Perciun, după ce Veronica Dragalin a declarat că sediul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, este „ideală” pentru noul său sediu, „având în vedere suprafața, locația, curtea interioară, accesul pentru transport special, săli de ședințe, birouri și alte specificații din punct de vedere al infrastructurii și funcționalitatea Procuraturii Anticorupție”.
”Susținerea învățământului pedagogic și a profesorilor este o prioritate pentru Ministerul Educației și Guvern. În ultimele luni, am oferit o plată unică de 5000 de lei pentru întregul sistem, am dublat bursele la pedagogie, am lansat programul “Investim în profesori”, am pornit un amplu proces de debirocratizare și depunem eforturi semnificative pentru a crește prestigiul profesiei didactice. În ultimii 2 ani, Guvernul a investit deja câteva milioane de euro în Universitatea Pedagogică “Ion Creangă” și colegiile pedagogice din Chișinău, Cahul, Bălți și Soroca”, a scris Dan Perciun pe facebook.
„În acest context, reiterăm că proprietățile Universității Creangă vor rămâne în gestiunea universității și urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice”, a conchis Dan Perciun.
Amintim că Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” a expediat o scrisoare deschisă conducerii de vârf a R. Moldova, prin care solicită stoparea intenției Procuraturii Anticorupție de a prelua blocurile de studii.
„Suntem consternați de această situație. Comunitatea academică a UPSC își exprimă dezacordul total față de acțiunile abuzive și intențiile de a amplasa Procuratura Anticorupție în blocul de studii din strada Gh. Iablocikin nr. 5 sau Doina 104 și evacuarea forțată a studenților și a profesorilor din laboratoarele de cercetare construite cu multă trudă și efort pe parcursul mai multor zeci de ani. Suntem profund dezamăgiți, bulversați de abordarea discriminatorie, nedemocratică, mai ales în parcursul european și al statutului de țară candidat, în care autonomia universitară, drepturile omului și respectarea legilor sunt condiții principiale. Suntem profesorii care-și merită drepturile și respectul cuvenit și nu vom tolera nedreptățile și umilințele la care suntem supuși”, cităm din scrisoarea semnată de comunitatea academică a universității.