Statele Unite au cerut Ucrainei să oprească atacurile asupra rafinăriilor de petrol rusești
Surse anonime din Washington au declarat pentru Financial Times că Statele Unite au cerut Ucrainei să oprească atacurile cu drone asupra rafinăriilor din Rusia, deoarece „riscă să crească preţul global al petrolului şi să provoace represalii”.
FT scrie că avertismentele repetate ale autorităţilor americane au fost trimise unor înalţi oficiali din cadrul serviciilor de securitate ale Ucrainei, în condiţiile în care „acestea şi-au extins în mod constant propriile programe de drone pentru a lovi ţinte ruseşti pe uscat, pe mare şi în aer”.
Una dintre surse a precizat că administraţia Biden „a devenit tot mai frustrată de atacurile sfidătoare cu drone ucrainene, care au lovit rafinării de petrol, terminale, depozite şi facilităţi de depozitare din vestul Rusiei şi au afectat capacitatea de producţie a petrolului”.
Financial Times aminteşte că preţul petrolului a crescut cu aproximativ 15% în acest an, până la circa 85 de dolari pe baril, şi „a dus la creşterea costurilor combustibilului chiar în momentul în care preşedintele american Joe Biden îşi începe campania pentru realegere”.
„Aceste atacuri au loc ca urmare a nemulţumirilor tot mai mari de la Kiev faţă de ceea ce se consideră a fi o abordare ambivalentă a Occidentului cu privire la limitarea veniturilor din energie ale Moscovei”, mai scrie FT.
Un alt motiv de îngrijorare pentru Washington este reprezentat de represaliile Rusiei în faţa acestor atacuri, care se pot îndrepta împotriva infrastructurii energetice pe care se bazează Occidentul, cum este magistrala CPC (Caspian Pipeline Consortium), prin care petrolul din Kazahstan ajunge pe piaţa globală după ce trece prin Rusia.
„Nu încurajăm şi nu permitem atacuri în interiorul Rusiei”, a declarat un purtător de cuvânt al National Security Council de la Casa Albă.
Principalul motiv este de ordin electoral şi plasează Washingtonul într-o lumină deloc favorabilă, pe fondul acuzaţiilor de ipocrizie.
Acestea nu contează prea mult, în condiţiile în care „Biden se confruntă cu o luptă dură pentru realegerea din acest an”.
„Nimic nu îngrozeşte mai mult un preşedinte american în exerciţiu decât o creştere a preţurilor la pompă în timpul unui an electoral”, a declarat Bob McNally, preşedintele companiei de consultanţă Rapidan Energy şi fost consilier pe probleme de energie la Casa Albă, pentru Financial Times.
Atacurile cu drone ale Ucrainei asupra infrastructurii energetice din Rusia au ca scop principal „împiedicarea aprovizionării cu combustibil a trupelor ruseşti şi de a reduce finanţarea efortului de război al Kremlinului”, conform declaraţiilor unui oficial ucrainean pentru FT.
De asemenea, atacurile mai reprezintă şi un „mijloc de a stimula Washingtonul să aprobe pachetul de asistenţă militară în valoare de 60 de miliarde de dolari, blocat în Congres”, care este esenţial pentru apărarea Ucrainei, după cum mai subliniază Financial Times.