Curtea Constituţională din Republica Moldova a anulat marţi legislaţia care urmărea să interzică accesul la alegeri al foştilor membri ŞOR, partidul lui Ilan Şor, care a fost scos în afara legii.
În vara anului trecut, Parlamentul de la Chişinău a adoptat un proiect de lege prin care membrilor organelor executive ale partidelor neconstituţionale şi persoanelor alese din partea acestor formaţiuni li se interzice să participe la alegeri pentru o perioadă de 5 ani. Decizia deputaţilor a venit, după ce, la 19 iunie 2023, Partidul „ŞOR”, condus de oligarhul prorus Ilan Şor, a fost declarat neconstituţional.
Deputaţii fostului partid au sesizat Curtea Constituţională, iar la 3 octombrie 2023, instanţa a declarat modificările Codului Electoral neconstituţionale. O zi mai târziu, pe 4 octombrie, Parlamentul, cu votul deputaţilor partidului de guvernământ PAS, a modificat, din nou, Codul Electoral. Astfel, noile prevederi stabileau că persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârşirea infracţiunilor care au fost menţionate ca argument la declararea neconstituţională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acţiuni are au constituit argumente reţinute în hotărârea Curţii Constituţionale de declarare neconstituţională a partidului politic” nu pot fi admise în calitate de concurenţi la alegeri.
Şi aceste prevederi au fost contestate apoi la Curtea Constituţională de către cinci deputaţi din fostul partid ŞOR, între care Marina Tauber. Acum, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional şi acest amendament la legea electorală.
Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că guvernul va respecta hotărârea, dar va depune toate eforturile pentru a împiedica orice persoană legată de organizaţii criminale să candideze la o funcţie publică. „Vom face ajustări în conformitate cu decizia instanţei, dar nu vom permite grupurilor criminale să preia controlul asupra procesului electoral şi să submineze democraţia în Republica Moldova”, a asigurat Igor Grosu, citat de Reuters.