România vrea să devină cel mai important hub energetic din Europa: “Vom putea ajuta Moldova, Ucraina și alte țări vecine”

Adrian Sirbu

România se prezintă ca o putere energetică prin noi proiecte de foraj de gaze offshore, extinderea capacității sale nucleare și un al doilea val de investiții în surse regenerabile, potrivit fdiintelligence.com.

Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, spune pentru fDi că obiectivul României este să devină un lider în domeniu pentru întreaga regiune a Europei de Sud-Est. Dar el avertizează că acest lucru trebuie să se bazeze pe realitatea „trilemei energetice” – nevoia ca energia să fie sigură, la prețuri competitive și ecologică.

România are unul dintre cele mai diversificate mixuri energetice din UE, cu centrale hidroelectrice, capacitate de energie regenerabilă, propriile rezerve de combustibili fosili, o istorie în energie nucleară și unul dintre cei mai mici importatori neți de energie din bloc — la doar 10,9% în 2021.

Planul pe termen mediu și lung este de a folosi gazul și energia nucleară ca producție de bază pentru a ajuta la o producție intermitentă de energie regenerabilă cât mai mare și pentru a dezvolta capacitatea de stocare.

În iunie 2023, OMV Petrov din Austria a ajuns la o decizie finală de investiție cu privire la planurile sale de 4 miliarde de euro în Marea Neagră. În blocul offshore Neptun Deep, OMV co-dezvolta două zăcăminte de gaze cu Romgaz, cel mai mare furnizor al țării, cu o producție estimată de 140.000 de barili pe zi din 2027. Acest lucru va face România cel mai mare producător din UE.

„[Neptune Deep este] o modalitate de a ajuta Republica Moldova, eventual Ucraina, și alte țări vecine cu rezervele noastre de gaze”, spune Burduja. Ministrul energiei este de părere că Ungaria, care este încă dependentă de gazul rusesc, ar putea folosi pe viitor furnizori alternativi precum România.