„Atunci când există un singur participant, întotdeauna există, evident, și suspiciuni. Deja s-au prefigurat în spațiul public mai multe argumente foarte solide din punctul meu de vedere asupra tentativei de a face scheme în acest caz. Este vorba și de caietul de sarcini, care a fost copiat sută la sută după interesele companiei Lagardere, și despre detaliile cu privire la discuțiile prealabile care s-au purtat la Paris între anumiți oficiali de stat cu această companie”, a declarat Igor Munteanu.
Mai mult, organizatorii schemei ar fi încercat să se absolve de responsabilitate, când au introdus în caietul de sarcini articolul privind „exonerarea de răspundere”, lucru care vorbește, în opinia lui Munteanu, „despre caracterul organizat al tentativei de a frauda concursul”.
„Inițial atât APP-ul, cât și ministrul Infrastructurii, și ministrul Economiei, și președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, oricui nu i-a fost lene a declarat că la această licitație trebuie să participe o companie serioasă și astfel au sporit exigențele cerute. Respectiv, toată această lume a fost implicată. […] Dacă nu există competiție, nu mai aștepți Consiliul Concurenței să-ți spună acest lucru peste ani de zile, dar imediat trebuie să existe cineva care să răspundă de monitorizarea procesului. […] Sper foarte mult că aceste lucruri să facă parte din ancheta penală, pe care Procuratura este obligată să o desfășoare în condițiile în care sunt prea multe chestiuni dubioase și e prea primitivă această încercare de a face scheme și de a te da într-o parte”, a menționat liderul CUB.
Întrebat de ce alte companii nu participă la concurs, Igor Munteanu, s-a arătat convins că acest lucru nu-l organizatorii licitației.
„În primul rând, această licitație s-a făcut cu abonat, adică s-a făcut pentru cineva. Pentru că, repet, dacă faci caietul de sarcini după cum îi convine unei companii, cu numărul de aeroporturi în care trebuie să aibă experiență, cu investițiile făcute în alte țări, tu reduci nivelul de competiție. Ăsta nu e un management eficient, ci o simulare sau o căutare de avantaje necuvenite. De aceea ancheta penală, anunțată de procuratură, trebuie să cerceteze în detaliu toate datele problemei: de unde a apărut Lagardere, cu cine s-a întâlnit, cât de mare era afacerea și cui a fost juruită, care au fost motivele să transmiți cuiva anume toată afacerea. Vorbim despre buna gospodărire a unui bun public”, a adăugat Munteanu.