Statele membre ale UE sunt de acord să sancţioneze presa rusă. Kremlinul, foc și pară
Statele membre ale UE au convenit miercuri să sancţioneze patru media ruseşti acuzate că difuzează propagandă pro-Kremlin, în ciuda avertismentului Moscovei că va riposta faţă de media occidentale, scrie AFP.
Noile măsuri aprobate la Bruxelles de ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene vizează presa online Vocea Europei, care se află în centrul unei anchete privind acuzaţiile de ingerinţă în Parlamentul European, precum şi trei media considerate apropiate de Kremlin.
„Patru reţele de propagandă legate de Kremlin au fost adăugate pe lista de sancţiuni: Voice of Europe, Ria Novosti, Izvestia şi Rossiiskaia Gazeta”, a anunţat comisarul european pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, pe reţeaua de socializare X.
Sancţiunile vor include, de asemenea, „interzicerea finanţării de către Rusia a mass-media, ONG-urilor şi partidelor politice din UE”, a adăugat ea.
Diplomaţi au declarat pentru AFP că se aşteaptă ca cele patru instituţii media ruseşti să fie adăugate oficial pe lista neagră în scurt timp şi că acest lucru va duce la interzicerea difuzării lor în UE.
Unda verde din partea celor 27 pentru aceste măsuri a venit la câteva ore după un avertisment al purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, care a ameninţat că va riposta prin luarea în vizor a presei europene.
„Aş vrea să le reamintesc tuturor de la Bruxelles că există zeci de jurnalişti din ţările UE care trăiesc foarte bine şi confortabil în Rusia”, a declarat ea pe contul său de Telegram.
„Dacă astfel de măsuri vor fi adoptate împotriva jurnaliştilor şi presei ruse de către UE sau de către ţări individuale, jurnaliştii occidentali vor simţi răspunsul nostru. Vom reacţiona imediat şi foarte dureros împotriva occidentalilor”, a scris Zakharova.
Cei 27 au interzis deja mai multe instituţii media ruseşti sau pro-ruse, printre care Russia Today, să emită în Europa, acuzând Moscova că foloseşte aceste instituţii pentru „a răspândi propaganda sa şi a desfăşura campanii de dezinformare, inclusiv cu privire la agresiunea sa militară împotriva Ucrainei”, potrivit site-ului UE.
Această interdicţie se aplică tuturor mijloacelor de transmisie şi distribuţie dinspre sau către ţările UE, fie prin cablu, satelit, internet sau platforme şi aplicaţii de telefonie mobilă.
Aceste instituţii media şi jurnaliştii lor pot totuşi să continue să lucreze în UE, atât timp cât nu îşi difuzează producţiile sau articolele acolo, precizează UE, adăugând că personalităţi media ruseşti au fost, de asemenea, sancţionate în trecut.
În martie, serviciile de informaţii cehe au afirmat că au descoperit o reţea finanţată de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă în Europa, vizând în special Parlamentul European înaintea alegerilor europene din iunie.
Grupul s-a folosit de site-ul de ştiri Voice of Europe, cu sediul la Praga, pentru a răspândi informaţii menite să descurajeze UE să trimită ajutor Ucrainei.
Procuratura federală belgiană a deschis o anchetă privind suspiciuni de corupţie a unor eurodeputaţi, în urma identificării unei reţele de influenţă finanţate de Moscova şi legată de Vocea Europei.