(FOTO/VIDEO) Circul din capitală s-a schimbat la față, datorită investițiilor europene. Prima etapă a lucrărilor de conservare și restaurare s-a încheiat
Cu o investiție de peste 2,2 milioane de euro din partea Uniunii Europene prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, a fost încheiată prima etapă a lucrărilor de conservare și restaurare a Circului de Stat din Chișinău.
La evenimentul din 23 mai 2024 care marchează finalizarea primei etape a lucrărilor, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat: „Mi-a părut bine să revin, azi, la Circul din Chișinău, unde a fost finalizată prima etapă de restaurare. Pentru mulți dintre noi, circul înseamnă magie și bucuria copilăriei și ne-am dori foarte mult ca și copiii de azi să se poată bucura de spectacole. Din 1982, când a fost construită, această clădire a fost pentru chișinăuieni și un motiv de mândrie, pentru că era o adevărată capodoperă arhitecturală. Din păcate, mai multă vreme ușile circului au fost închise. În ultimii ani, însă, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, am reușit să facem primul pas spre a le redeschide. Suntem recunoscători Uniunii Europene, care au asigurat cele peste 2 milioane de euro pentru lucrările urgente – reparația cupolei și acoperișului și consolidarea pereților-cortină – și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru realizarea lor. Așteptăm cu nerăbdare ziua în care această clădire va străluci, din nou, în inima capitalei și în inimile celor mici.”
După mai bine de un an de lucru, acoperișul circului a fost reparat și și-a recâștigat grandoarea de odinioară. În prezent, 100% din cupolă a fost înlocuită în totalitate cu o învelitoare din oțel galvanizat de producție europeană, cu o garanție de 50 de ani. De asemenea, suprafața plană a acoperișului este complet reconstruită, fiind instalat un nou sistem de scurgere a apelor pluviale. A fost înlocuit vechiul material de izolare de sub acoperiș cu noi plăci minerale rezistente la apă și căldură. Astfel, structura acoperișului Circului se va alinia la cerințele de eficiență energetică, iar noile materiale vor oferi protecție împotriva incendiilor.
„Sperăm că finalizarea primei etape a lucrărilor va cataliza resurse din partea partenerilor naționali și internaționali pentru a continua lucrările de reconstrucție și va da o nouă viață acestui monument emblematic, care nu este doar o ‘carte de vizită’ a Chișinăului, ci și o amintire vie din copilăria multor cetățeni moldoveni. Restaurarea patrimoniului cultural național nu este doar o modalitate de valorificare a istoriei țării, ci și un simbol al unității și al identității incluzive, care contribuie la pacea în interiorul națiunilor și între națiuni. Cultura trece dincolo de granițe, încurajează conexiunile și ne unește pe toți, indiferent de disensiunile politice sau geografice”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Peste 60 de ingineri, arhitecți și muncitori în construcții au participat la prima etapă a lucrărilor de conservare și restaurare. În această etapă, a fost înlocuită fațada vitrificată a clădirii principale și au fost instalate uși și ferestre din sticlă călită, dotate cu profiluri de înaltă calitate, rezistente la căldură. După terminarea lucrărilor finanțate de Uniunea Europeană, interiorul Circului din Chișinău este protejat de condițiile meteorologice nefavorabile.
„Acest edificiu are atât o importantă valoare sentimentală, cât și arhitecturală pentru locuitorii Chișinăului și nu numai. Timp de generații, Circul din Chișinău a captivat publicul, servind drept o scenă pentru a împărtăși creativitate fără limite, bucurie și uluire – creând momente de neuitat, emoții pozitive și conexiuni între oameni, dincolo de o singură reprezentație și împărtășite de comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului. În ciuda multiplelor crize cu care Moldova s-a confruntat recent, putem afirma cu mândrie acum că clădirea Circului din Chișinău este pe deplin conservată și protejată de condițiile meteorologice nefavorabile, păstrându-i totodată caracterul istoric”, a afirmat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Fondurile acordate de Uniunea Europeană, prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, au acoperit costurile pentru expertiza tehnică detaliată, pentru proiectare și pentru lucrări de conservare și restaurare a acoperișului și ferestrelor.
Pentru următoarele etape, urmează ca autoritățile Republicii Moldova să atragă finanțare din fonduri publice, precum și din partea partenerilor de dezvoltare.
Circul din Chișinău este o clădire cu o valoare arhitecturală deosebită, una din cele mai înalte construcții la nivel mondial în stil „brutalist”, iar din luna mai 2022, clădirea a fost inclusă în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat. Restaurarea și conservarea Circului sunt efectuate respectând standardele naționale și internaționale.
În cadrul programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova, sunt realizate lucrări de restaurare și conservare a 12 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv a două edificii emblematice: Circul din Chișinău și Cetatea Tighina (Bender).
Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.