(VIDEO) Andrei Năstase, apel către Maia Sandu și PAS: ”Nu trageți țara după voi în prăpastie și nu compromiteți viitorul european”

Ala Găină

Liderul protestelor antioligarhice, Andrei Năstase, face apel către Maia Sandu și PAS să nu compromită viitorul european al Republicii Moldova. În cadrul unei conferințe de presă, el a semnalat riscurile care pot apărea în cazul în care referendumul pentru integrarea în UE va eșua, spunând că acest exercițiu este organizat pentru că guvernarea PAS este disperată că va pierde alegerile. 

„Sunt un convins și puternic susținător al integrării europene a Moldovei independente. Am scos sute de mii de oameni în stradă tocmai pentru că acest deziderat risca să fie compromis de o guvernare pretins europeană și democratică. Pentru apărarea acestui deziderat, suntem gata să ieșim și astăzi din nou în stradă să ne îndeplinim visul până la capăt, dar nu vom accepta niciodată ca cineva să folosească în scop personal acest deziderat național, cu riscul de a deturna până și acest vis al cetățenilor noștri. Un om de stat responsabil nu procedează așa cum o face actualul președinte. Un om de stat responsabil unește societatea în jurul unui proiect de țară, și nu o dezbină doar pentru vremelnicele sale interese personale și partinice. 

Vreau să semnalez un mare pericol, un risc iminent care poate apărea odată cu un eventual eșec al referendumului pe care Maia Sandu și PAS îl organizează pentru a frauda alegerile prezidențiale. În ultima perioadă de timp, devine tot mai evident faptul că guvernarea, care nu are reușite palpabile pentru care să vină din nou în fața oamenilor, este depășită și de eforturile și energiile oponenților integrării de a compromite acest exercițiu, făcând astfel îndoielnice șansele ca acest referendum să atingă voința majoritară a populației țării”, a declarat Andrei Năstase în cadrul conferinței de presă.

În acest sens, Andrei Năstase a venit cu un apel către PAS și Maia Sandu.

„Le cer public Maiei Sandu și PAS să nu se joace cu viitorul european al Republicii Moldova. Să se uite ce s-a întâmplat zilele trecute la votul din Europa și să înțeleagă  că asta li se poate întâmpla și lor la alegerile prezidențiale și parlamentare, dar și mai grav, la votul pentru referendum. Maia Sandu, fruntași ai PAS, nu trageți țara după voi în prăpastie. Nu compromiteți viitorul european al moldovenilor doar pentru că urmăriți să atingeți scopurile politice și meschine ale voastre”, a mai adăugat Andrei Năstase.

Potrivit lui, un astfel de referendum ar trebui să fie organizat doar atunci când există un consens major în societate.

„Propunerea mea a fost și rămâne una euroconformă. Aceasta presupune ca referendumul să fie organizat atunci când avem toată certitudinea că trecem nu numai pragul legal, dar și că asigurăm un consens politic și social național, că respectăm Constituția și nu venim cu abuzuri în ceea ce privește un obiectiv național fundamental”, a conchis Năstase.

În același timp, Andrei Năstase a cerut acces liber la televiziunea publică Moldova 1, dar și la celelalte televiziuni.