Volodimir Zelenski: Ucraina şi Statele Unite au semnat cel mai puternic acord de la independenţa statului nostru. Ce prevede acordul
Acordul bilateral de securitate semnat cu Statele Unite confirmă fiabilitatea sprijinului Statelor Unite pentru independenţa Ucrainei, a declarat joi preşedintele Volodimir Zelenski, în timpul conferinţei de presă comune cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, pe care a susţinut-o în marja summitului G7 din Italia.
„Bineînţeles, vreau să mulţumesc fiecărui soldat ucrainean, întregului nostru popor, al cărui curaj a făcut posibil acest nivel de alianţă între Ucraina şi Statele Unite. Sunt mândru de poporul nostru şi de ceea ce poate face Ucraina. Şi sunt foarte recunoscător tuturor americanilor, tuturor celor din America care întăresc leadershipul american”, a spus Zelenski, citat într-un comunicat al Kievului.
El a subliniat că acordul conţine clauze privind responsabilitatea echitabilă a Rusiei pentru acest război şi poziţii importante privind armele pentru apărarea ucraineană. În special, există clauze specifice privind sistemul Patriot, furnizarea de escadrile de luptători şi de arme necesare Ucrainei, a precizat Volodimir Zelenski.
„Filozofia acordului de securitate dintre Ucraina şi Statele Unite este, de fapt, filozofia NATO şi de aceea problematica Alianţei este abordată în tot textul. America susţine viitoarea aderare a Ucrainei la NATO şi recunoaşte că acordul nostru de securitate este o punte către aderarea Ucrainei la NATO”, a declarat Volodimir Zelenski.
La rândul său, preşedintele Joe Biden a menţionat că scopul acestui acord este de a consolida apărarea Ucrainei şi capacitatea sa de a descuraja agresorul. Potrivit acestuia, Statele Unite vor furniza Ucrainei arme şi muniţii şi vor extinde schimbul de informaţii. Interacţiunea dintre forţele armate ale Ucrainei şi cele ale Statelor Unite va fi consolidată în conformitate cu standardele NATO şi se vor face investiţii în baza militaro-industrială pentru a se asigura că Ucraina îşi poate produce propriile arme.
„Acordul bilateral de securitate subliniază dorinţa comună pentru o pace justă, bazată pe Carta ONU, pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale. O pace cu un sprijin fundamental larg în lume. Şi o pace în care Rusia să fie trasă la răspundere pentru daunele provocate în acest război. Vedem un sprijin puternic pentru această viziune la Summitul istoric al păcii din Elveţia, unde Statele Unite vor fi reprezentate de vicepreşedintele Kamala Harris”, a declarat Biden.
Preşedintele american a subliniat că Ucraina va avea tot ceea ce are nevoie pentru a se apăra şi că va primi această asistenţă într-un ritm rapid.
La rândul său, şeful statului ucrainean a remarcat rolul de lider al preşedintelui SUA în decizia G7 privind un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina. „Activele suspendate ale Rusiei ar trebui să fie folosite pentru a proteja vieţile ucrainenilor de teroarea rusă şi pentru a compensa daunele cauzate Ucrainei de către agresor. Acest lucru este echitabil şi absolut corect”, a subliniat Volodimir Zelenski.