Inga Grigoriu: “După atacurile din anul trecut asupra maestrului Eugen Doga, acum s-au luat și de Ansamblul Național Academic JOC”

Adrian Sirbu

Fosta deputată, Inga Grigoriu critică ultimele declarații ale deputatului Oazu Nantoi, care a declarat ieri, de la tribuna Parlamentului, că dansatoarele de la „Joc” ar fi „prostituate gata să se vândă soldaților ruși”. Potrivit lui Grigoriu, astfel are loc un nou atentat asupra valorilor noastre naționale, a legendelor ce face parte din patrimoniul cultural al Republicii Moldova. “După atacurile din anul trecut asupra maestrului Eugen Doga, acum s-au luat și de Ansamblul Național Academic JOC”, a scris Inga Grigoriu pe Facebook. 

JOC nu este doar un simplu ansamblu de dans, ci un simbol al identității și tradițiilor noastre, un pilon al patrimoniului cultural moldovenesc.

Ansamblul Național Academic JOC este o mândrie națională, recunoscut atât la nivel național, cât și internațional pentru excelența sa în arta dansului popular. De-a lungul decadelor, JOC a reușit să păstreze și să promoveze cu dedicare și pasiune dansurile tradiționale moldovenești, aducând un omagiu istoriei și culturii noastre. Fiecare reprezentație a acestui ansamblu este o adevărată celebrare a sufletului nostru, captivând publicul prin grație, măiestrie și autenticitate”, a scris Inga Grigoriu pe Facebook.

Potrivit Ingăi Grigoriu, aceste atacuri denigratoare asupra dansatorilor JOC, nu fac decât să dezonoreze eforturile și sacrificiile acestor artiști care, zi de zi, muncesc din greu pentru a ne aduce bucurie și mândrie prin performanțele lor.

Este inadmisibil ca astfel de afirmații calomnioase să fie lansate de către un reprezentant al poporului, care ar trebui să apere și să susțină valorile culturale naționale, nu să le discrediteze. Ce face Ministerul Culturii al Republicii Moldova pentru JOC? Este esențial să ne unim în apărarea Ansamblului Național Academic JOC și să condamnăm vehement aceste atacuri.

Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să protejăm și să valorizăm moștenirea culturală pe care JOC o reprezintă. Artiștii acestui ansamblu nu merită altceva decât respectul și recunoștința noastră pentru contribuția lor inestimabilă la păstrarea și promovarea identității național”, a scris Inga Grigoriu.

“JOC este Moldova, iar Moldova își apără JOC-ul”, a conchis fosta deputată.

Vineri, de la tribuna Parlamentului, Nantoi a făcut declarații scandaloase. Deputatul PAS a spus într-o luare de cuvânt, cu referire la tinerele care au dansat la reuniunea lui Șor de la Moscova, că moldovencele vor „deservi” soldați ruși, pe post de prostituate.

Iată la Moscova, la controversatul congres au dansat frenetic frumoasele moldovence și nu gratis, presupun eu. Așadar, în contextul promovării lumii rusești în R. Moldova, frumoasele fete moldovence vor avea o perspectivă fenomenală – pentru niște ruble să-i deservească în bordeluri pe soldații ruși eliberatori, iar pentru asta nu trebuie să ai studii în universități europene. Și băieții moldoveni vor avea, la fel, o perspectivă promițătoare – să devină carne de tun și să ucidă la indicația veșnicului ales Putin”, a declarat Oazu Nantoi de la tribuna Parlamentului într-un discurs ținut în limba rusă.

Aproape 70 de persoane angajate la Ansamblul Academic de Dansuri Populare Joc au semnat un demers către ministrul Culturii și cer restabilirea în funcție a directoarei Aliona Strîmbeanu. Aceasta a fost suspendată printr-un ordin emis pe 11 iunie 2024, după ce câțiva dansatori ai Ansamblului ”Joc” au apărut alături de Ilan Șor, la Sankt Petersburg, unde se desfășura Forumul Economic Internațional, iar Moldova avea un stand.