(VIDEO) Mesaj de la București: „Dacă nu va fi identificat un lider de centru-stânga, proiectul pro-european al Republicii Moldova va ajunge în zona gri”
Ce se va întâmpla în Republica Moldova în viitorul apropiat, care va fi rezultatul alegerilor prezidențiale de anul acesta și, în perspectivă, cum va arăta anul electoral 2025, sunt câteva dintre subiectele abordate de analistul, sociologul și profesorul Dan Dungaciu, invitatul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.
Analizând scena politică actuală din Republica Moldova, Dungaciu a subliniat că țara ar avea nevoie de un pol social-democrat la această oră, care să coaguleze un electorat ignorat, deloc lipsit de importanță pe centru-stânga, centru şi centru-dreapta, notează Unimedia.
În opinia profesorului Dungaciu, „prezidențialele nu sunt decise. E adevărat că sentimentul pe care vor să îl lase cele două tabere, Vestul și Estul, este că jocurile ar fi decise. Ar putea să fie decise. Însă din punctul de meu de vedere, tocmai pentru că nu sunt decise, trebuie să fim îngrijorați. Cele două tabere, Estul și Vestul, au tot interesul din lume să trăim în această dihotomie, cu doamna Maia Sandu – candidatul Vestului, domnul Dodon – candidatul Estului… amândoi speră în oglindă, deși ultimul are un rating mic, electoratul domnului Dodon se va ține de nas”.
„Cele două tabere, cea a lui Igor Dodon și cea a Maiei Sandu, au interesul să mențină dihotomia în Republica Moldova, cu riscurile de rigoare. Ambele tabere au interese politice așa de mari, încât își asumă aceste riscuri”, a declarat Dungaciu.
Analistul politic de la București militează pentru un pol social-democrat puternic în Republica Moldova care să reușească să atragă la prezidențiale un electorat atât de centru-stângă, centru şi centru-dreapta, care la acest moment nu este convins de nici o tabăra pro-europeană solidă.
Totodată, sociologul politic de la București, a subliniat și faptul că liderul PSRM-ului, Igor Dodon dorește să preia acel electorat de centru-stânga de aceea în aparițiile sale publice declară deseori că „mă întâlnesc de două ori pe lună cu domnul Ceban”.
„Mesajul este pentru electoratul lui Ceban, căci dacă acesta nu candidează, electoratul PSDE-ului, MAN şi restul partidelor de centru să voteze pentru Dodon. Și Dodon speră că electoratul partidelor de centru, al socialiștilor, al lui Șor îl vor face președinte”, a conchis Dan Dungaciu.
În cazul Maiei Sandu, „electoratul este consistent, dar nu e foarte limpede dacă e suficient. Aici este dilema”, este de părere profesorul Dungaciu. În opinia sa, un candidat care nu va permite polarizarea pe Federația Rusă va schimba datele problemei.
„Cine nu poate polariza pe Federația Rusă, dintre toți actorii politici care s-au reunit recent pentru o discuție înaintea desemnării candidaților pentru alegerile prezidențiale, eu cred că este fostul ministru de Externe Tudor Ulianovschi. Problema dlui Ulianovschi, dacă ar fi să fie o problemă, e asocierea cu regimul Plahotniuc sau guvernarea Plahotniuc, dar problema nu este numai de la cine primești mandatele, ci și ce faci cu ele. Până la urmă să nu uităm că Maia Sandu a primit mandatul de la Dodon, dar nu înseamnă că s-a aliniat domnului Dodon”, apreciază analistul Dan Dungaciu.
În același timp, Dungaciu consideră că „astăzi, discursul despre lupta împotriva corupției nu este cel mai important discurs. Cel mai pregnant narativ utilizat în bătălia politică pentru prezidențialele din toamna acestui an este lupta împotriva Federației Ruse”, a spus Dungaciu.
Totodată, politologul român a explicat de ce Republica Moldova are nevoie de un proiect social-democrat real care să coaguleze electoratul dezamăgit de către PAS, indecișii, dar şi cei de pe centru-stânga vorbitori de rusă care nu neapărat sunt pro-Putin.
„O social-democrație care nu poate să fie polarizată pe Federația Rusă are șansa să aducă centrul acela despre care vorbim în tabăra europeană, să o scoată de acolo. Acel electorat, noi îl pierdem, l-am pierdut pentru că nu-l avem reprezentat. De ce spun eu social-democrația? Pentru că eu am convingerea că inclusiv la București probabil cineva ar trebui să se gândească un pic mai serios la viitorul Republicii Moldova”, a specificat invitatul.
Dungaciu a explicat şi ideea „alegerile sunt deja jucate” și că sondajele unele la comandă politică ne dau rezultatul alegerilor prezidențiale ceea ce este extrem de periculos într-o țară care tinde să devină membră a UE. Analistul a adresat o întrebare retorică, “atunci probabil ar trebui să nu mai facem alegeri dacă sondajele spun cine deja va fi președinte?”
Profesorul Dungaciu consideră că viabilitatea şi durabilitatea unei guvernări pro-europene înseamnă majoritate parlamentară și o coaliție pro-europeană formată din mai multe formațiuni politice la Chișinău după următoarele alegeri parlamentare din vara anului 2025, iar cei de la București ar trebui să fie un pic mai activi tocmai pentru că “proiectul european, adică proiectul occidental în Republica Moldova nu trebuie să fie luat ca de la sine înțeles” ci e nevoie de multă previzibilitate pe termen mediu și lung”.
Astfel, Dungaciu consideră că, un candidat care nu polarizează pe F.Rusă ar putea convinge electoratul lui Ceban.
„O social-democrație care nu poate să fie polarizată pe Federația Rusă are șansa să aducă centrul acela despre care vorbim în tabăra proeuropeană, adică electoratul domnului Ceban, electoral PSDE-ului şi electoratul vorbitorilor de limba rusă care nu e neapărat pro Putin. Ei, acel electorat noi îl pierdem. L-am pierdut, pentru că nu îl avem reprezentat polul social-democrat care ar avea și susținerea partidelor pro-europene din Parlamentul European”, a mai spus el.
Și mai este ceva periculos a opinat sociologul Dungaciu: „cine spune că în Republica Moldova sunt doar aceste blocuri, Sandu, Dodon, Șor și nu mai e nevoie de altceva, asta înseamnă ca acel actor politic sau formator de opinie dorește să lase în zona gri Republica Moldova”.
„V-am spus de ex-ministrul de Externe. Tudor Ulianovschi pentru că eu cred că din sala aceea unde erau potențiali candidați sau diverse formațiuni politice invitate la o discuție ce a alarmat partidul de guvernare, dl Ulianovschi era cel mai potrivit să preia proiectul pro-European pe centru, deși ideea candidatului unic pe centru a fost se pare stopată”, a mai spus el.
În același timp, Dungaciu consideră că „ideea care a intrat în capul diplomaților de la Departamentul de Stat al SUA, ai structurilor de la Bruxelles, ai statelor membre UE și ai București-ului într-o oarecare măsură este că în Republica Moldova bătălia se dă între Igor Dodon și Maia Sandu”
„Că Maia Sandu trebuie susținută până la capăt, și că orice construcție politică care nu e susținută de PAS este o tentativă de a-i lua din voturi doamnei Sandu, deci un sprijin pentru Dodon. Asta e gândirea din păcate e care o susțin unii diplomați cu care vorbesc. Problema care se iveste este: și dacă nu e chiar așa? Dacă Maia Sandu nu are șanse să câștige, dacă nu poate să ducă PAS la 50%, ce se întâmplă? În Republica Moldova lucrurile sunt clare: toți susținătorii PAS sunt proeuropeni, dar nu toți proeuropenii sunt cu PAS. Ce faci cu diferența asta de electorat? Există o zonă din electorat care este pro-europeană, dar care nu este convinsă să voteze PAS din diverse motive. Din pricina guvernării, din pricina unor probleme pe care le știți mai bine. Ce faci cu ei? Cum îi readuci în plan proeuropean dacă ei nu mai vor să intre pe ușa pe care scrie PAS? Despre asta vorbesc”, a opinat Dungaciu.