Zi de doliu național, luni, 24 iunie, când vor avea loc funeraliile în memoria lui Spiridon Vangheli

Adrian Sirbu

Ziua de luni, 24 iunie, când vor avea loc funeraliile în memoria îndrăgitului scriitor, Spiridon Vangheli, a fost decretată zi de doliu național. Anunțul a fost făcut de șefa statului, Maia Sandu, care a transmis un mesaj de condoleanțe pe pagina sa de Facebook. 

Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice.

Am rămas fără Tatăl lui Guguță, însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestru care ne-a adus în literatura universală”, a scris Maia Sandu.

Potrivit președintei, Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele.

Guguță a fost mai mult decât un personaj literar. Ochii lui Guguță au văzut lumea așa cum trebuie să fie ea – sinceră, frumoasă și omenoasă. Încercăm să regăsim întreaga noastră viață bunătatea și blândețea lumii lui Guguță.

În semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile, va fi decretată zi de doliu național.

Sincere condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a mai adăugat Maia Sandu.

Scriitorul Spiridon Vangheli s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani.

Născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți și cunoscut ca „tatăl lui Guguță”, Spiridon Vangheli a fost prozator, poet, traducător și editor.

A căpătat renume mondial datorită cărții pentru copii „Isprăvile lui Guguță”, care a apărut în circa 40 de țări și a fost tradusă în aproximativ 60 de limbi.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, a publicat și alte cărți îndrăgite de copii, printre care „Băiețelul din coliba albastră”, „Guguță – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Guguță și prietenii săi”, „Crăița” etc.

A tradus opere pentru copii din literatura universală și a fost, alături de poetul Grigore Vieru, autor al unui „Abecedar”.