O adevărată celebrare a cămășii cu altiță, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, a avut loc astăzi, 23 iunie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Adrian Sirbu

Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” , organizată de ICR “Mihai Eminescu” la Chișinău în parteneriat cu Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București și cu Muzeul Național de Istorie din Moldova conține piese inedite de costum popular din colecția donată statului român de doamna Marghiolița Constantinescu Rogojan.

Ornamente sofisticate realizate prin diverse tehnici de broderie, culori fascinante, utilizarea paietelor și a firului de aur și de argint fac modelele de ii expuse o ilustrație fidelă a genericului acesteia: “BogățIA sudului românesc“!

La vernisajul expoziției au luat cuvântul:

· Domnul Eugen Sava, doctor în științe, directorul Muzeului Național de Istorie, care a subliniat importanța intrării cămășii cu altiță în Patrimoniul Mondial Unesco și a exprimat mulțumiri ICR “Mihai Eminescu” la Chișinău și Muzeului Național al Satului de la Bucuresti pentru organizarea expoziției.

· Doamna Monica Babuc, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, care a afirmat faptul că cuvântul cheie care caracterizează această expoziție este „bogăție”, reunind piese inedite de costum popular care nu sunt prea des întâlnite în spațiul Republicii Moldova . Directorul ICR “Mihai Eminescu“ la Chișinău a subliniat de asemenea necesitatea cunoașterii varietății pieselor vestimentare din costumul tradițional românesc care diferă de la o regiune la alta.

· Doamna Cristina Liberis, curatorul expoziției și muzeograf al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, care a subliniat faptul că prin această expoziție a dorit să arate sensibilitatea și genialitatea țărăncii românce care a cusut aceste piese ce cu greu ar mai putea fi replicate în zilele noastre.

Surpriza vernisajului au fost membrii Ansambului folcloric “Romanița”, de la Colegiul Național de Medicină din Chișinău care au avut un scurt moment muzical în care a fost evocat portul nostru popular.

Surprizele muzicale au continuat apoi cu recitalul doamnei Maria Sarabaș, artistă recunoscută pentru promovarea folclorului din zona de sud a Republicii Moldova, Artistă a Poporului din RM.

La eveniment au fost prezenți: dna Angela Cutasevici, viceprimar de Chișinău, dna Liliana Condraticov, Secretar Științific al Academiei de Științe din Moldova, dna Diana Dicusari, presedinte a Uniunii Meșterilor Populari din RM, dl Teodor Candu, vicedirector al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, dl Sergiu Musteață, profesor universitar, doctor, cunoscutele artiste plastice Eudochia Robu, Ecaterina Ajder, cunoscutele jurnaliste și oameni de cultură Veta Ghimpu-Munteanu, Maricica Munteanu și Zina Cerchez-Signeanu.