Ucraina și Republica Moldova încep oficial negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană
Ucraina și Republica Moldova au lansat, marți, la Luxemburg, negocierile pentru a deveni membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene. Discuțiile pentru accederea unei țări țerțe la UE au avut loc în cadrul unei conferințe interguvernamentale.
„Astăzi am dat startul negocierilor efective privind aderarea Republicii Moldova, ca urmare a deciziei Consiliului European din decembrie anul trecut și, de asemenea, înseamnă că acesta este începutul unei noi călătorii pentru Republica Moldova, a cărei destinație este aderarea la Uniunea Europeană. Vreau să mulțumesc prim-ministrului, vreau să mulțumesc guvernării moldovenești. Am fost obligați să implementăm mai rapid și mai cuprinzător reformele pe această cale. De asemenea, aș dori să mulțumesc președinției belgiene, pentru că a condus discuțiile și a creat condițiile pentru ca această conferință interguvernamentală să aibă loc astăzi,” a declarat Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Olivér Várhelyi.
„Este un moment istoric pentru Republica Moldova. Ne angajăm să muncim zi și noapte pentru a aduce Republica Moldova în UE”, a declarat la rândul său Dorin Recean, șeful Cabinetului de miniștri.
Și Președinta Maia Sandu salută începutul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Într-o reacție pe rețelele de socializare, șefa statului a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău vor continua să muncească cu hotărâre pentru ca Republica Moldova să fie membră a Uniunii Europene până în 2030.
„Fiecare pas pe care-l facem împreună ne apropie de ziua aderării țării noastre la Uniunea Europeană. Azi a avut loc prima Conferință interguvernamentală Bruxelles-Chișinău care fixează începerea negocierilor pe mai multe domenii. Le mulțumesc tuturor care au făcut posibil acest moment într-un termen destul de scurt și am încredere că vom continua la fel de hotărâți pentru ca Moldova să fie liberă, europeană și o țară unde pacea este garantată”, a scris președinta Maia Sandu pe rețelele de socializare.
După deschiderea oficială a conferinţei interguvernamentale (CIG), negociatorii vor analiza în primă fază legislaţia Ucrainei și a Republicii Moldova pentru a verifica dacă este compatibilă cu cea a UE.
Etapa de ”screening”, așa cum este cunoscută în rândul oficialilor de la Bruxelles, durează în mod normal între unu și doi ani ani, au precizat surse diplomatice.