Alegeri în Marea Britanie: Partidul Laburist ajunge la putere după 14 ani cu o victorie covârşitoare, iar premierul Rishi Sunak îşi recunoaşte înfrângerea
Liderul laburist Keir Starmer a promis să aducă schimbarea în Marea Britanie în calitate de viitor prim-ministru, după ce partidul său a obţinut o victorie categorică în alegerile parlamentare de joi, punând capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare, adesea tumultoasă, relatează Reuters.
Conform rezultatelor preliminare, Partidul Laburist de centru-stânga ar urma să câştige o majoritate covârşitoare în parlamentul cu 650 de locuri, conservatorii lui Rishi Sunak fiind pe cale să înregistreze cea mai slabă performanţă din lunga istorie a partidului. Alegătorii i-au pedepsit pentru criza costului vieţii, serviciile publice deficitare şi o serie de scandaluri.
Laburiştii au câştigat cel puţin 410 mandate, cu 210 mai multe decât la precedentele alegeri din 2019, în timp ce conservatorii au 118 mandate, pierzând 247 de locuri în parlament, conform rezultatelor parţiale de vineri dimineaţă. Liberal-democraţii au, de asemenea, 70 de parlamentari, cu 62 mai mulţi decât în precedenta legislatură, iar partidulul Reform UK al lui Nigel Farage – care intră în premieră în parlament, după şapte încercări anterioare – are patru locuri.
„Schimbarea începe acum”, a spus liderul laburist Starmer în discursul de victorie. „Am spus că vom pune capăt haosului, şi o vom face, am spus că vom întoarce pagina, şi am făcut-o. Astăzi, începem următorul capitol, începem efortul pentru schimbare, misiunea de reînnoire naţională şi începem să ne reconstruim ţara”, a declarat el.
La rândul său, premierul Rishi Sunak şi-a recunoscut înfrângerea şi a declarat că l-a sunat pe Starmer pentru a-l felicita pentru victoria sa.
„Astăzi, puterea se va schimba într-un mod paşnic şi ordonat, cu bunăvoinţă din partea tuturor”, a declarat Sunak. El a reuşit să-şi păstreze locul din parlament în circumscripţia sa, spre deosebire de alţi colegi miniştri sau de premierul căruia el i-a succedat, Liz Truss. „Sunt multe de învăţat şi multe la care să reflectăm şi îmi asum responsabilitatea pentru pierderea suferită de mulţi candidaţi conservatori, buni şi muncitori … Îmi pare rău” – a transmis Rishi Sunak
În ciuda victoriei sale convingătoare, sondajele au sugerat că există puţin entuziasm pentru Keir Starmer sau partidul său, iar el vine la putere într-un moment în care ţara se confruntă cu o serie de provocări descurajatoare. Povara fiscală a Marii Britanii va atinge cel mai ridicat nivel de după cel de-al Doilea Război Mondial, datoria netă este aproape echivalentă cu producţia sa economică anuală, nivelul de trai a scăzut, iar serviciile publice scârţâie, în special mult apreciatul serviciu naţional de sănătate, care a fost afectat de greve.
Starmer a trebuit deja să reducă unele dintre cele mai ambiţioase planuri ale laburiştilor, cum ar fi promisiunile emblematice privind cheltuielile ecologice, dar a promis că nu va creşte impozitele pentru „oamenii muncii”.
„Nu vă promit că va fi uşor”, a spus Starmer. „Schimbarea unei ţări nu este ca apăsarea unui întrerupător. Este o muncă grea. Răbdare, determinare, muncă, şi va trebui să ne mişcăm imediat” – a subliniat el.
Victoria în alegeri reprezintă o răsturnare de situaţie incredibilă pentru Starmer şi Partidul Laburist, despre care în urmă cu doar trei ani atât criticii, cât şi susţinătorii spuneau că se confruntă cu o criză existenţială, pentru că părea că şi-a pierdut calea după înfrângerea din 2019. Dar o serie de scandaluri în rândul conservatorilor – în special dezvăluiri despre petrecerile de la Downing Street din timpul lockdown-ului pandemiei de COVID – l-au subminat pe prim-ministrul de atunci, Boris Johnson, iar avansul său impunător în sondaje s-a evaporat.
Apoi, au urmat cele şase săptămâni dezastruoase de guvernare ale lui Liz Truss, venită la Downing Street după ce Johnson a fost nevoit să plece la sfârşitul anului 2022. Perioada Truss a cimentat declinul, iar Sunak nu a reuşit să facă nicio breşă în avansul pe care laburiştii l-au luat în sondaje.
Sunak a luat prin surprindere parlamentul şi pe mulţi din propriul partid prin convocarea alegerilor, în luna mai, mai devreme decât era necesar, când conservatorii erau conduşi de laburişti cu aproximativ 20 de puncte procentuael în sondajele de opinie.