Cardurile „MIR”, folosite în Republica Moldova. Blocul politic „Victorie” anunță că oferă mai multor pensionari un supliment la pensie de 2000 de lei

Adrian Sirbu

Mai mulți pensionari primesc un supliment la pensie de 2000 de lei din partea Blocului politic „Victorie”, condus de Ilan Șor. Formațiunea anunță într-un comunicat de presă că plățile sunt transferate pe cardurile MIR emise de Promsvyazbank din Rusia. Peste 30 000 de locuitori ai autonomiei Găgăuziei, aproximativ 700 de locuitori ai Orheiului și 800 de persoane din raionul Taraclia primesc deja aceste suplimente. Procesul de înregistrare a cererilor este deschis.

„Indexarea pensiilor din aprilie 2024 nu a reușit să compenseze inflația rapidă, lăsând mulți pensionari într-o situație financiară dificilă. Pensia minimă în republică este de doar 2300 lei, ceea ce face ca multe persoane în vârstă să se afle la limita supraviețuirii. În acest context, pensionarii au fost nemulțumiți de faptul că refugiații din Ucraina primesc o alocație lunară de 2200 lei pentru fiecare membru al familiei, ceea ce subliniază dificultățile economice cu care se confruntă localnicii.

Pe fondul acestor probleme, Blocul politic „Victorie” a reușit să obțină și să repartizeze plăți suplimentare de 2000 de lei pentru mulți pensionari moldoveni. Aceste fonduri suplimentare au oferit o oarecare stabilitate financiară și au îmbunătățit calitatea vieții pentru beneficiari”, se arată în comunicatul formațiunii.

Chiar dacă anterior, guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a declarat că utilizarea cardurilor ruseşti „MIR” pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă, blocul „Victorie” spune că există posibilități pentru utilizarea cardurilor MIR emise de Promsvyazbank. Pentru locuitorii din Găgăuzia, Taraclia și Orhei care au depus cereri, Promsvyazbank a deschis conturi pentru a primi fondurile suplimentare, care pot fi gestionate prin aplicația mobilă a băncii.

„Fondurile de pe card pot fi utilizate sau retrase în mai multe moduri:

  • prin transfer în aplicația PSB de pe cardul rusesc pe cel moldovenesc;
  • retragerea fondurilor sau plata pentru cumpărături și servicii în țările și teritoriile unde este acceptat acest sistem de plată rusesc, precum Turcia și regiunea transnistreană;
  • retragerea de numerar pe teritoriul Rusiei”, se mai arată în comunicat.

În opinia autorităților centrale de la Chișinău, aceste plăți nu respectă normele legislative actuale.