Biserica „Sf. Alexandru de Svir” din Cricova trece la Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române: „Este un act de recunoștință față de înaintașii noștri”
O parohie din orașul Cricova a trecut de la Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Ruse, la Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române. Anunțul a fost făcut de parohul Bisericii „Sf. Alexandru de Svir” din Cricova, Andrei Percic. „De acum suntem parte a familiei mari a Bisericii Ortodoxe Române, prin voința și binecuvântarea lui Dumnezeu și grija păstorească a Înaltpreasfințitului Petru, Mitropolit al Basarabiei”, a scris părintele pe facebook.
„Aderarea noastră de la Patriarhia Rusă, la Patriarhia Română nu este un moft personal, nici un act politic, economic sau social. Ea a fost solicitată de-a lungul ultimilor ani de către creștinii și enoriașii din Cricova, care și-au exprimat dorința fermă de a reveni la biserica mamă, la originile culturale, spirituale și istorice. Este un act de recunoștință față de înaintașii noștri, strămoși, domnitori și, în special, față de Sfinții noștri mult iubiți Părinți. Revenim la Biserica Ortodoxă Română, care are comuniune cu toate Bisericile locale (Grecia, Constantinopol, Alexandria, Ierusalim, Antiohia, Serbia, Bulgaria și altele), fiind binecuvântați și recunoscuți de Patriarhia Ecumenică”, a declarat preotul Andrei Percic, paroh al Bisericii „Sf. Alexandru de Svir” din Cricova.
Biserica va continua să folosească același calendar și să prăznuiască sărbătorile Domnești și pe sfinți la fel ca până acum.
„Vom mărturisi același crez și același simbol de credință, fără nicio schimbare. Vom oficia aceeași Sfântă Liturghie, ne vom împărtăși din același Trup și Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos și vom săvârși aceleași Sfinte Taine: botez, cununie, rugăciuni și înmormântare, sfințirea caselor etc. Vom continua să predicăm, să învățăm și să sprijinim categoriile vulnerabile ale societății noastre: orfani, deținuți, persoane în vârstă, persoane solitare și persoane cu nevoi speciale, oferindu-le suport material, social și moral-spiritual. Ne vom ruga pentru pacea și bunăstarea Sfintei noastre Biserici, a poporului nostru binecredincios de pretutindeni și a țării noastre. Nimic nu este mai frumos, mai demn și mai plin de duh decât a locui împreună cu frații”, a mai scris preotul pe rețelele sociale.
Peste 20 de parohii au trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit episcopului de Soroca și Drochia, Ioan (Moșneguțu), responsabilul Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove de relațiile cu mass-media.