(VIDEO) Noi restricții pentru fumători. Fumatul va deveni interzis în spațiile publice deschise, cum ar fi terase, stații de așteptare, parcuri de distracții

Ala Găină

Fumatul va deveni interzis în spațiile publice deschise, cum ar fi terase, stații de așteptare, parcuri de distracții, atât pentru țigările obișnuite, cât și pentru cele electronice. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. 

„Noi am propus un control al spațiului public comun. Asta înseamnă terase, spațiile deschise, stații de așteptare. Trebuie să înțelegem că țigareta electronică și utilizarea ei se răspândește mult mai repede decât tutunul. Este absolut fals că țigareta electronică sau tutunul încălzit este mai puțin nocivă decât țigara obișnuită. Am introdus în lege că niciun medic nu poate promova țigareta electronică. Este interzis și ar putea să-și piardă dreptul de activitate. Țigareta electronică e cu vapori și nicotina când este dusă de vapori, este umedă, este mai grea și neapărat va ajunge mult mai ușor în bronhii. Țigaretele electronice sunt mult mai periculoase. Mai mult, țigareta cu aromă ademenește. Gustul de lămâie, de mentă, este foarte atractiv și oamenii pot să fumeze mult mai mult și asta este mai periculos”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Legea privind controlul tutunului se va alinia astfel standardelor Uniunii Europene.

Aproximativ 6.000 de persoane din R. Moldova (15% din totalul deceselor înregistrate) mor în fiecare an din cauza consumului de tutun. Circa 50% din fumători mor prematur (în medie, cu 14 ani mai devreme).

Potrivit studiului național privind bolile netransmisibile (STEPS 2021), trei din zece moldoveni de vârsta adultă (29,9%) se declară fumători și mai mult de un sfert (26,2%) consumă zilnic produse din tutun.

În ultimii ani, adolescenții din R. Moldova folosesc tot mai des produse de tutun încălzit și țigări electronice. Conform unui studiu în rândul tinerilor (Global Youth Tobacco Survey), realizat în 2019, peste 16% din tinerii de 13-15 ani foloseau produse de tutun, inclusiv produse de tutun încălzit, aproape 13% foloseau țigări electronice, iar 32% au încercat, cel puțin o dată, să fumeze țigarete electronice.