(VIDEO) Victoria Furtună, despre sistemul de pensii: “Este moștenit din perioada sovietică, funcționează doar dacă avem mulți tineri contribuabili și puțini pensionari“
În prezent, sistemul de pensii din Republica Moldova este inechitabil, întrucât bărbații ies la pensie la 63 ani, femeile la 61, dar speranța de viață este de doar 65,2 ani. Asta înseamnă că pensionarii beneficiază de pensie doar puțin peste 2,2 ani, chiar dacă contribuie timp de 40 ani. Mulți contribuie la fondul de pensii, dar nu își mai ridică banii. Declarația aparține liderei asociației “Vox Populi, Vox Dei”, Victoria Furtună, care a făcut o analiză în acest sens.
Potrivit ei, pensiile sunt, în esență, un împrumut acordat statului timp de 40 de ani pentru a primi o rambursare la bătrânețe. Dar nu toți pot beneficia de aceasta, ceea ce o face o investiție nesigură.
“Dacă am depune lunar 1 000 lei într-un depozit bancar la 5% anual, în 40 de ani am acumula 1 526 050 lei, datorită dobânzii compuse.
Sistemul nostru actual este moștenit din perioada sovietică, unde banii acumulați anual se redistribuie către pensionari. Acesta funcționează doar dacă avem mulți tineri contribuabili și puțini pensionari, dar în prezent bugetul asigurărilor sociale are nevoie de subvenții majore”, a scris Victoria Furtună.
Potrivit fostei procuror, în Singapore, au creat un Fond Central care acționează ca o bancă, gestionat de Ministerul Muncii. Salariile și contribuțiile sunt gestionate separat, iar la pensionare, banii acumulați pot fi folosiți cum dorești.
“Trecerea la un nou model implică reasigurarea fondurilor și reducerea economiei subterane. Asta va crește numărul contribuabililor și va asigura sustenabilitatea fondului de pensii.
Pensia devine o rambursare garantată a banilor investiți, oferind siguranță financiară pentru pensionari și familiile lor”, a conchis Victoria Furtună.
Ultimele date statistice relevă că în 2023, în Republica Moldova erau 675,6 mii pensionari, adică cu 303 persoane mai puţine decât acum un an. Potrivit datelor CNAS, majoritatea covârşitoare a pensionarilor (529,4 mii persoane) primesc pensie pentru limită de vârstă (în medie circa 3.680 lei), iar 99,3 mii – pensie de invaliditate (2.446 lei). Cele mai mari pensii – peste 14.631 de lei – le au „anumite categorii de lucrători ai aviaţiei civile” (448 de persoane).