Victoria Furtună, pentru presa turcă: „Turcia a fost întotdeauna prietenoasă cu Republica Moldova”
Va pune accent pe protejarea păcii, independenței, neutralității și suveranității Republicii Moldova. Asta a declarat fostul procuror, Victoria Furtună, în cadrul unui interviu pentru publicația din Turcia AA. Președinta Asociației „Vox Populi, Vox Dei” afirmă că Turcia a avut mereu o atitudine prietenoasă față de Republica Moldova.
Potrivit acesteia, o țară puternică ar trebui să-și cunoască rădăcinile și mandatul de președinte trebuie exercitat ca o datorie apropiată de popor. Susținând că politicienii Moldova urmează politici care „reduc încrederea” de 30 de ani, Furtună a remarcat că, pe lângă problemele de securitate legate de impactul războiului Rusia-Ucraina asupra Moldovei, conflictul din Ucraina a avut și un impact negativ asupra creșterii economice și competitivității țărilor.
Mai mult, fostul procuror spune că războiul a afectat comerțul și a redus atractivitatea regiunii pentru investiții și a subliniat că acest lucru a crescut riscurile pentru lumea afacerilor și a determinat o stagnare a economiei.
„Republica Moldova are un sector dezvoltat în domeniul agriculturii și în Republica Moldova există multe fructe și legume care pot fi exportate în Uniunea Europeană (UE) și Rusia. Administrația de la Chișinău a rupt relațiile comerciale cu Rusia după război și această situație a prejudiciat producătorii locali. R. Moldova exportă în UE, dar are propriile reguli pe această piață”, a declarat Victoria Furtună.
Menționând că Moldova a primit mai multe împrumuturi în ultimii ani decât a primit de la independență, Furtuna a spus că Chișinăul riscă „să nu-și mai poată plăti” datoriile în viitor.
În ceea ce privește procesul de aderare la UE, candidata anunțată la prezidențiale susține că este important ca Uniunea Europeană să își păstreze statutul de uniune economică și să se îndepărteze de „uniunea politică”, împărtășind astfel viziunile Ungariei.
Furtună a subliniat că Moldova și Ungaria acordă importanță „valorilor creștine” comune, precum „familia tradițională”, și a susținut că familia stă la baza tuturor, dar această problemă este ignorată de alte țări din UE.
Referindu-se la relațiile moldo-turce, Victoria Furtună a spus că i-a plăcut abordarea economică a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care încurajează producția, și a subliniat că și Moldova are nevoie de astfel de politici.