Șeful ANI, Lilian Chișca, a rămas fără indemnizație pentru COVID-19: „Nu a prezentat nicio probă”

Adrian Sirbu

Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză, pe 28 august, Autorității Naționale de Integritate (ANI) în litigiul său cu șeful actual, Lilian Chișca, în cazul solicitării acestuia de a-i fi achitată o indemnizație de 16.000 de lei pentru contracararea virusului COVID-19 în timpul orelor de serviciu în 2021, notează anticorupție.md

În decembrie 2022, Lilian Chișca, care exercita atunci funcția de vicepreședinte al ANI, a solicitat în instanță ca Autoritatea să îi achite indemnizație pentru contaminarea cu COVID-19. El a făcut această solicitare invocând faptul că a contractat virusul în timpul serviciului.

Conducerea de atunci a ANI, Rodica Antoci, a refuzat să îi plătească indemnizație colegului său, argumentând că a asigurat toate condițiile de lucru pentru angajați în conformitate cu prevederile legale.

Pe 9 februarie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a emis o decizie favorabilă pentru Lilian Chișca. Magistrații au obligat Autoritatea să emită actul privind acordarea lui Lilian Chișca a indemnizației în valoare de 16.000 de lei pentru infectarea cu „COVID-19” în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Pe 22 noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia primei instanțe și a adoptat o hotărâre favorabilă Autorității. Instanța de apel a menționat că Autoritatea a aplicat un regim de muncă special pentru angajații instituției, cu instituirea unor măsuri de protecție antiepidemice obligatorii pentru salariați.

„Instanța de apel a remarcat că riscul infectării cu virusul COVID-19 persista în orice mediu în care intimatul intra sau ar fi putut să intre în contact cu persoane infectate”, se menționează în decizia Curții de Apel. „Acest fapt ar fi putut să ai loc inclusiv în afara timpului de muncă. Așadar, afirmația că starea de sănătate i-a fost afectată în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu nu constituie o probă incontestabilă privind infectarea cu virusul COVID-19 anume la locul de muncă.”

Curtea de Apel Chișinău a mai precizat că reclamantul nu a prezentat „nicio probă” din care ar rezulta că în perioada proximă datei la care a fost efectuat testul pentru COVID-19, în a doua jumătate a lunii septembrie 2020, ar fi fost confirmate cazuri de infecție printre alţi angajați ai ANI.