De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! 65 de elevi de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” s-au intoxicat în masă. 20 de copii internați, inclusiv unul la reanimare

Toxiinfecție alimentară în grup la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. 65 de elevi din clasele a X-XII-a și un angajat al in…

Actualizat acum 9 ore

România donează un sistem Patriot către Ucraina. Parlamentul a adoptat proiectul de lege

Adrian Sirbu

Camera Deputaţilor din România a adoptat, marţi, 3 septembrie, proiectul Guvernului privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot. S-au înregistrat 245 de voturi „pentru”, 29 contra şi o abţinere.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea efectuării unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer Patriot, în configuraţia convenită cu partenerul american.

În luna iunie, Consiliul Suprem de Apărare a decis ca România să trimită un sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, însă România a cerut aliațior, în special Statelor Unite, să livreze un „sistem similar sau echivalent”.

După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie.

Potrivit Agerpres, deputatul AUR Mircia Chelaru a declarat că legea reprezintă „unul dintre cele mai fierbinţi momente ale unei decizii politice majore, un cartof fierbinte”.

„Nu este loc de niciun fel de speculaţie în acest sens, dar eu atrag atenţia că a venit un moment şi este momentul ca politica militară a României, cât şi cea externă să aibă acea verticalitate şi să se renunţe la obedienţa gratuită şi practicarea unei politici continue de râmă. (…) Este inadmisibil să produci donaţie din partea unei stat sărăcit, al cărui deficit bugetar este catastrofal şi să-ţi asumi mai departe refacerea capabilităţii operaţionale din resurse încă neidentificate”, a spus Chelaru, precizând că parlamentarii AUR votează împotriva proiectului.

De asemenea, deputatul Anamaria Gavrilă a afirmat, la rândul său, că CSAT nu avea dreptul să doneze un sistem Patriot: „De ce vine acum în faţa Parlamentului să ceară să achiziţioneze ceva nou? Pentru că a fost ilegal, pentru că nu aveau dreptul”.

Deputatul PSD Mihai Fifor a spus că România nu este în situaţia în care să nu se poată apăra. „România are sistemele necesare pentru apărare. Nu facem altceva decât, repet, să ne alăturăm unui efort de a susţine o ţară la nevoie”,a precizat Fifor.