De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! 65 de elevi de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” s-au intoxicat în masă. 20 de copii internați, inclusiv unul la reanimare

Toxiinfecție alimentară în grup la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. 65 de elevi din clasele a X-XII-a și un angajat al in…

Actualizat acum 9 ore

(VIDEO) Donald Tusk, discurs în limba română în Parlamentul de la Chișinău: „Veți putea conta întotdeauna pe Polonia”

Ala Găină

„Veți putea conta întotdeauna pe Polonia, doar dacă vă veți exprima dorința de a continua acest proces istoric, de construire a unei Moldove independente și integrată într-o Europă unită”. Este mesajul în limba română, transmis de prim-ministrul Republicii Polone, Donald Tusk, de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova. 

În Parlament a avut loc o şedinţă festivă consacrată vizitei oficiale a premierului Poloniei, Donald Tusk, la Chişinău. La eveniment au participat, printre alţii, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreşedinta legislativului Doina Gherman, deputaţi PAS (partidul de guvernământ) şi miniştri.

În cadrul şedinţei festive, premierul polonez a ţinut un discurs. Fostul preşedinte al Consiliului European a vorbit la Chişinău despre Uniunea Europeană, accentuând că îşi doreşte ca Republica Moldova, ţară candidată la aderarea în UE, să avanseze rapid în procesul de integrare.

Donald Tusk şi-a început alocuţiunea subliniind relaţia de prietenie dintre Polonia şi Republica Moldova. Acesta a remarcat şi faptul că cele două ţări sunt legate de interese comune atât economice, cât şi strategice. Folosind exemplul Poloniei, oficialul a relatat despre oportunităţile de dezvoltare şi standardele înalte pe care le oferă blocul comunitar.

„Fiecare dintre voi care a fost în Polonia a avut prilejul să compare cum arăta odinioară şi cum arată astăzi. Cu siguranţă, poate să se repete acest lucru aici, în Republica Moldova”, a menţionat acesta.

La final, prim-ministrul polonez, care a fost preşedinte al Consiliului European, a transmis cetăţenilor Republicii Moldova un mesaj şi în limba română.

„Aţi dat dovadă de răbdare, perseverenţă şi responsabilitate extraordinară ca naţiune greu încercată de istorie şi geografie. Aţi trecut prin încercări foarte dificile, dar, pas cu pas, construiţi un stat modern cu o consecvenţă admirabilă. Haideţi să folosim acest timp împreună! Voi fi la dispoziţia voastră. Veţi putea conta întotdeauna pe Polonia doar dacă vă veţi exprima dorinţa de a continua acest proces istoric de construire a unei Moldove independente şi integrate într-o Europă unită”, a declarat Donal Tusk.