De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! 65 de elevi de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” s-au intoxicat în masă. 20 de copii internați, inclusiv unul la reanimare

Toxiinfecție alimentară în grup la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. 65 de elevi din clasele a X-XII-a și un angajat al in…

Actualizat acum 12 ore

Vladimir Bolea cheamă agricultorii la Guvern pentru a le vorbi despre rezultatele vizitei la Bruxelles

Ala Găină

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, îi așteaptă pe fermieri, joi, la discuții unde să le vorbească despre rezultatele vizitei demnitarului la Bruxelles.

„Știm despre situația grea cu care se confruntă agricultorii noștri. Tocmai de aceea am venit în întâmpinarea solicitărilor lor: am alocat 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție pentru a compensa pierderile suferite, am creat, prin lege, mecanismul de stopare a executării fermierilor aflați în dificultate. Se oferă răgaz de 6 luni pentru renegocierea contractelor cu creditorii și amânarea plăților până la 31 decembrie 2025, căutăm resurse la partenerii europeni prin crearea Fondului de solidaritate și dezvoltare. Continuăm să căutăm soluții durabile pentru fermierii afectați, dar, în același timp, facem apel la dialog”, se arată într-o declarație a ministrului Bolea.

Mai mulți agricultori au ieșit marți, 17 septembrie, la protest, nemulțumiți de acțiunile statului. Potrivit acestora, soluțiile propuse de guvernanți, „care deși aparent se doresc a fi în folosul agricultorilor, nu soluționează nici un sfert din problemele grave cu care se confruntă sectorul agrar din Moldova”.

„Regulamentul de distribuire a ajutorului de 100 milioane lei, cât și Legea Specială în legătura cu seceta din 2024 au fost elaborate fără agricultori, doar după bunul plac al autorităților. Este foarte important ca societatea să cunoască că Legea votată vineri de Parlament, deși anunță suspendarea pe 6 luni a datoriilor, de această lege doar o mică parte din agricultori, cu aproximație 20%, vor avea aceste datorii suspendate. Iar imediat după expirarea acestui termen și acești agricultori pot fi executați și trimiși în insolvență.

Motivul este că în primăvară când expiră termenul de 6 luni agricultorul nu va avea bani să se achite datoriile. Toți agricultorii cred unanim că statul crează condiții ca să falimenteze mai întâi agricultorii care nu cad sub condițiile acestei Legi Speciale, ca după 6 luni să fie falimentați și ceilalți 20%”, se arată în declarația Asociației „Forța Fermierilor”.