De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! 65 de elevi de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” s-au intoxicat în masă. 20 de copii internați, inclusiv unul la reanimare

Toxiinfecție alimentară în grup la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. 65 de elevi din clasele a X-XII-a și un angajat al in…

Actualizat acum 14 ore

„Planul de victorie” al Ucrainei este „pe deplin pregătit”, anunță Zelenski

Ala Găină

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat miercuri că „planul pentru victorie” al Ucrainei pe care urmează să-l prezinte omologului său american, Joe Biden, până la sfârşitul lunii este „pe deplin pregătit”, informează AFP.

În discursul său zilnic, Zelenski a afirmat că „toate punctele şi aspectele cheie” ale acestui plan, al cărui conţinut nu l-a detaliat încă, sunt pregătite, scrie Agerpres.

Săptămâna trecută, liderul de la Kiev a declarat că se va întâlni cu Joe Biden în septembrie pentru a-i prezenta „un plan pentru victorie” al Ucrainei împotriva Rusiei.

Zelenski a afirmat atunci că este „un set de soluţii interconectate care vor oferi Ucrainei suficientă putere, suficiente lucruri pentru a pune acest război pe calea păcii”.

Președintele ucrainean a mai precizat că planul este compus din patru puncte principale și un al cincilea legat de situația postbelică. Planul se concentrează pe securitatea și poziția geopolitică a Ucrainei, pe asistența militară străină – alături de libertatea de a o utiliza fără restricții, și pe sprijinul economic, conform The Kyiv Independent.

Incursiunea transfrontalieră a armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk, care a adus o parte din localitățile de aici sub controlul Kievului, face de asemenea parte din strategie, a mai declarat Zelenski săptămâna trecută.

„Cel mai important lucru acum este hotărârea de a pune (planul) în aplicare”, a precizat președintele ucrainean, în discursul său video de miercuri seară adresat națiunii.

„Nu există și nu poate exista nicio alternativă la pace, nicio înghețare a războiului sau orice alte manipulări care vor amâna pur și simplu agresiunea rusă pentru o etapă ulterioară”, a adăugat el.

Ucraina este deschisă la sugestii din partea SUA pentru a consolida planul, a mai spus el. Oficialii americani au declarat că au fost informați în legăturp cu elemente ale strategiei lui Zelenski și și-au exprimat convingerea „că (aceasta) poate funcționa”.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a declarat marți că planul nu include în niciun fel cedări teritoriale în fața Rusiei.

„(Înghețarea conflictului) nu va duce la sfârșitul războiului, ci doar la obținerea de către Rusia a oportunității de a acumula resurse suplimentare și de a trece la a treia etapă (a războiului) cu mai multe ucideri în masă ale civililor din Ucraina”, a declarat Podoliak.

În timpul discursului video de miercuri seară, Zelenski a mulțumit, de asemenea, soldaților „care au asigurat capacitățile de rază lungă ale Ucrainei (…) pentru un rezultat important (obținut) aseară pe teritoriul Rusiei”. Președintele a lăudat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), agenția de informații militare a Ucrainei (GUR) și Forțele pentru Operațiuni Speciale pentru „precizia care inspiră”.