Prima biserică românească din orașul Ungheni, replică a Mănăstirii Putna, va fi sfințită duminică de trei ierarhi români
Duminică, 29 septembrie 2024, va avea loc un eveniment de mare importanță pentru comunitatea din orașul Ungheni – sfințirea primei biserici românești, cu hramul „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Sfântul Gherasim din Kefalonia și Sfântul Teofil cel Nebun pentru Hristos”.
Slujba de târnosire va începe cu întâmpinarea oaspeților la ora 8:00, urmată de Slujba Sfințirii Sfintei Mese (Sfântul Prestol), și va culmina cu oficierea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. La eveniment va participa un sobor de ierarhi, preoți și diaconi de pe ambele maluri ale Prutului, în frunte cu Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, și Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți.
Răspunsurile liturgice vor fi date de Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei.
La eveniment vor lua parte autorități centrale și locale din România și Republica Moldova, ctitori și binefăcători ai sfântului lăcaș, alături de sute de pelerini din Iași și alte localități.
Construcția bisericii, replică a Mănăstirii Putna, ctitorită de Ștefan cel Mare, a început în anul 2023, după achiziționarea unui teren, iar lucrările s-au desfășurat sub coordonarea Părintelui Gabriel-Andrei Gherasă, consilier pentru Proiecte, Patrimoniu și Construcții Bisericești al Arhiepiscopiei Chișinăului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru. Proiectul a fost rodul înfrățirii dintre Protopopiatul Iași III și Protopopiatul Ungheni, o inițiativă ce a luat naștere în 2018.
Biserica, construită în stil ștefanian în inima orașului de flori, devine astfel un nou simbol al unității spirituale, identitare și culturale între credincioșii de pe ambele maluri ale Prutului.