Alertă în județele Galați și Vaslui, după ce s-a anunțat Cod roșu de inundații: mai mulți localnici au fost evacuați, iar unele școli vor fi închise luni

Ala Găină

Hidrologii au emis o avertizare Cod roşu de inundaţii, începând de la miezul nopţii de duminică spre luni, pentru râuri din judeţele Vaslui şi Galaţi. Autorităţile din judeţul Galaţi au dispus deja evacuarea tuturor persoanelor care locuiesc în apropiere de albia râurilor şi în zonele expuse la inundaţii, acestea urmând să fie duse în locuri sigure, inclusiv în tabăra amenajată la Slobozia Conachi, în timp ce o alta urmează să fie amplasată la Pechea.

Luni, cursurile şcolare vor fi suspendate în 22 de localităţi din judeţul Galaţi.

”Judeţul Galaţi se va afla, începând cu ora 20:00, sub avertizare hidrologică şi meteorologică de Cod Portocaliu, iar de la ora 00:00 şi până pe data de 30 septembrie, ora 9:00, sub avertizare COD ROŞU de ploi, cât şi de inundaţii. În acest context, prefectul judeţului Galaţi, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive, menite să protejeze, în primul rând, vieţile cetăţenilor din zonele cu risc ridicat, precum şi bunurile acestora.

Astfel, prin hotărârea CJSU, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii”, a anunţat, duminică după-amiază, Prefectura Galaţi.

De duminică la prânz, este în vigoare un Cod portocaliu pe râuri din bazinele hidrografice Mureş, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău, iar de duminică seară va viza şi râuri din bazinele Prut, Jijia, Bârlad, Siret şi râurile din Dobrogea.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), hidrologii au instituit Codul Roşu, care este valabil începând de luni, de la miezul nopţii, până marţi, la ora 10:00. Acesta vizează râuri din bazinele hidrografice Bârlad, Prut şi Siret, în judeţele Vaslui şi Galaţi.

De asemenea, începând de duminică, de la ora 12:00, până luni, la ora 23:00, este în vigoare Codul Portocaliu, care va afecta râuri din bazinele hidrografice: Mureş, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău.

Acest cod este activ de duminică, ora 20:00, până marţi, la ora 18:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Prut, Jijia, Bârlad, Siret şi râurile din Dobrogea.

Totodată, începând de duminică, de la ora 12:00, până luni, la aceeaşi oră, se află sub incidenţa Codului Galben râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş, Tur, Someşul Mare, Someşul Mic, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega şi Timiş.

Acelaşi cod este valabil de duminică, de la ora 12:00, până marţi, la ora 23:00, pe anumite sectoare de râuri din zonele Transilvaniei, Banatului, Olteniei, Munteniei, Bucovinei, Moldovei şi Dobrogei.

”Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare”, au transmis hidrologii.

Potrivit acestora, avertizarea Cod Roşu presupune risc de inundaţii majore, care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport şi exploatarea construcţiilor hidrotehnice.

De asemenea, in secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depăşiri semnificative ale cotelor de pericol/ Fazei a III-a de apărare (mai mari de 20-30 cm).

”Din cauza intensităţii majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viaţa oamenilor”, au atenţionat specialiştii.