(VIDEO) Renato Usatîi propune un test de sinceritate pentru Maia Sandu: „Îi voi prezenta spre semnare un proiect de lege privind protejarea pământului moldovenesc prin Constituție”

Ala Găină

După ce Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a vorbit zilele trecute despre vânzarea pământurilor moldovenești după aderarea la UE, iar Dorin Recean și Maia Sandu au declarat că acest lucru nu se va întâmpla, candidatul la prezidențiale, Renato Usatîi propune un test de sinceritate pentru Maia Sandu. Candidatul Partidului Nostru spune că îi va prezenta președintei spre semnare un proiect de lege privind protejarea pământului moldovenesc prin Constituție. 

„Același proiect de lege îl voi expedia și în Parlament. Deputații îl pot înregistra și adopta cu voturile atât a celor de la guvernare, cât și a opoziției, dacă toți spun că sunt împotriva vânzării terenurilor străinilor. 

Prevederea constituțională respectiva nu va putea fi modificată decât prin referendum național la fel ca și în cazul renunțării la suveranitate ori neutralitate. Aceasta va reprezenta o garanție solidă că terenurile nu vor fi vândute străinilor, așa cum promite acum în alegeri inclusiv Maia Sandu”, a declarat Renato Usatîi în cadrul emisiunii cu jurnalistul Gheorghe Gonța.

Potrivit acestuia, în cazul în care Maia Sandu nu va semna această inițiativă legislativă de modificare a Constituției, o va face el în calitate de președinte al Republicii Moldova.

„Va fi primul proiect legislativ pe care-l voi semna în calitate de șef de stat. Sunt sigur că o astfel de lege ar vota și partidele de opoziție din Parlament”, a conchis Renato Usatîi.

În Uniunea Europeană, orice cetățean dintr-un stat membru poate cumpăra orice într-un alt stat membru. Este declarația ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, de la emisiunea „Realitatea te privește”, referindu-se la posibilitatea vânzării terenurilor agricole din R. Moldova către proprietari din alte state odată cu aderarea la UE.

„Acest aspect trebuie să fie discutat în negocierile de aderare. În Uniunea Europeană este mișcarea liberă a capitalului, astfel încât orice cetățean dintr-un stat membru poate cumpăra orice într-un alt stat membru. Înțelegem că la moment Republica Moldova este un stat sărac și în acest domeniu Moldova va solicita perioadă de tranziție. Nu aș încuraja acest lucru, pentru că perioada de tranziție are titlu de excepție și prin definiție excepțiile nu sunt ceva bun într-un sistem de drept. Pe de altă parte, este loc pentru discuție”, a declarat Janis Mazeiks.

La scurt timp, premierul Dorin Recean a punctat că, în procesul de negocieri, țara noastră va insista excluderea acestei posibilități.