De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! O moldoveancă a decedat în urma atacului de aseară din Tel Aviv

O femeie din Republica Moldova a decedat în urma atacului terorist din Yaffo, Tel-Aviv, produs în seara zilei de 1 octombrie 2024. Ambasada Republicii M…

Actualizat acum 9 ore

Israelul l-a declarat „persona non grata” pe șeful ONU, Antonio Guterres: „Sprijină teroriștii și criminalii de la Hamas”

Ala Găină

Ministrul israelian de externe Israel Katz a anunțat că a decis să îl declare „persona non grata” pe Antonio Guterres, secretarul general al ONU și să îi interzică să intre în Israel, relatează Haaretz.

Katz a afirmat că a luat decizia ca urmare a comentariilor făcute de secretarul general al ONU după ce Iranul și-a lansat noul atac cu rachete asupra teritoriului israelian marți seara.

„Orice persoană care nu poate condamna fără echivoc atacul mârșav asupra Israelului nu merită să pășească pe pământ israelian”, a transmis Katz.

„Acesta este un Secretar-General care încă nu a denunțat masacrul și atrocitățile sexuale comise de criminalii Hamas pe 7 octombrie, și nici nu a condus niciun efort de a-i declara o organizație teroristă. Un Secretar-General care acordă sprijin teroriștilor, violatorilor și criminalilor de la Hamas, Hezbollah, Houthi, și acum Iran – fanionul terorismului global – va fi amintit ca o pată pe istoria ONU. Israelul va continua să își apere cetățenii și să își mențină demnitatea națională, cu sau fără Antonio Guterres”, a conchis ministrul de externe al Israelului într-un mesaj publicat pe rețeaua „X”.

Comentariile secretarului general al ONU care au înfuriat guvernul israelian

„Condamn lărgirea conflictului din Orientul Mijlociu cu escaladare după escaladare. Acest lucru trebuie să înceteze. Avem nevoie absolut de o încetare a focului”, a transmis Guterres marți seara pe „X”.

Într-un mesaj separat publicat cu două ore înainte de acesta, el a notat de asemenea că este „extrem de îngrijorat de escaladarea conflictului din Liban”. Guterres a făcut un apel pentru „o încetare imediată a focului”.

„Un război total trebuie să fie evitat cu orice preț în Liban, iar suveranitatea și integritatea teritorială a Libanului trebuie respectate”, a îndemnat el.