Vlad Filat: „Moldova a intrat în a patra criză din ultimii cinci ani”

Adrian Sirbu

În doar cinci ani, Republica Moldova a fost lovită de patru crize majore, iar ultima poate fi cea mai gravă. Declarația a fost făcută de fostul premier, Vlad Filat. Potrivit liderului PLDM, fiecare dintre aceste crize a avut consecințe severe asupra Moldovei, dar criza incompetenței are potențialul de a agrava toate problemele preexistente, afectând grav dezvoltarea țării.

„1. Prima criză: În 2020, pandemia de COVID-19 a afectat întreaga omenire. Moldova nu a fost o excepție, economia și societatea noastră fiind profund impactate de restricții și incertitudini.

2. A doua criză: Criza energetică, declanșată în 2021, a adus creșteri fără precedent la prețurile gazelor naturale. Acestea au crescut de 7 ori, punând o povară imensă asupra cetățenilor și economiei.

3. A treia criză: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne-a lovit direct, fiind printre cei mai expuși la consecințe negative. De la fluxuri masive de refugiați până la perturbări economice și riscuri de securitate.

4. A patra criză: Criza incompetenței. În plină desfășurare, aceasta este, poate, cea mai gravă. Lipsa de viziune și deciziile greșite a autorităților amplifică problemele economice și sociale, afectând negativ țara pe termen lung. Este o criză internă, care își are originea în lipsa de management eficient și care riscă să aibă cel mai mare impact negativ asupra viitorului nostru”, a scris Vlad Filat.

Potrivit liderului PLDM, în primul semestru 2024, deficitul contului curent al balanței de plăți al Republicii Moldova a atins un nivel record de 1,142 miliarde USD, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Aceasta reprezintă o creștere de 30% față de aceeași perioadă din 2023, când deficitul era de 880 milioane USD, și de peste 5 ori comparativ cu anul 2020, când deficitul a fost de 222 milioane USD.

„Cauzele principale ale creșterii deficitului contului curent:

1. Scăderea exporturilor: Exporturile de mărfuri moldovenești au scăzut cu 12%, ceea ce a dus la un deficit comercial în creștere de 8%.

2. Dinamica nefavorabilă a serviciilor: Deși exporturile de servicii au crescut cu 7,6%, importurile de servicii au crescut și mai mult, cu 13,5%, rezultând într-o scădere netă a surplusului de servicii cu 1,5%.

3. Veniturile din transferurile externe: Transferurile de la cetățenii moldoveni din străinătate, o sursă importantă de venit pentru economie, au scăzut cu 6,3%, atingând o valoare de 900 milioane USD.

4. Scăderea granturilor: Volumul granturilor internaționale s-a redus cu 14%, cea ce slăbește capacitatea țării de a face față deficitului contului curent”, a mai scris Filat.

În concluzie, Filat spune că Moldova se confruntă cu o nevoie urgentă de reforme economice și de sprijin extern pentru a stabiliza finanțele și economia pentru perioada imediat următoare, dar și pe termen lung.