Explozii puternice în Beirut. Ţinta atacului israelian ar fi Hashem Safieddine, posibilul nou lider Hezbollah

Ala Găină

Orientul Mijlociu se pregătește pentru răspunsul Israelului la atacul Iranului cu rachete balistice de la începutul acestei săptămâni. Între timp, bombardamentele în Beirut şi în sudul Libanului s-au intensificat, 37 de oameni fiind ucişi și 151 răniţi doar în ultimele 24 de ore, potrivit ministerului libanez al Sănătății. Joi noapte, explozii puternice au fost raportate în apropierea aeroportului internațional din Beirut. Un oficial israelian a declarat pentru CNN că atacurile l-au vizat pe Hashem Safi al-Din, un lider de vârf al Hezbollah, considerat un posibil succesor al lui Hassan Nasrallah.

Avioanele israeliene continuă să dărâme clădiri întregi din Beirut. Doar ieri, 37 de oameni au fost ucişi în Liban şi mai bine de 150 au fost răniţi, a anunțat ministerul libanez al Sănătății. De asemenea, o tabără de refugiaţi din Cisiordania a fost lovită de armata israeliană. 18 oameni şi-au pierdut viaţa, iar printre ei se află un alt lider Hamas, Zahi Yaser Abd al-Razeq Oufi.

La rândul său, Hezbollah a lansat o sută de proiectile şi a anunţat că 17 soldaţi israelieni au fost ucişi în confruntările din sudul teritoriului libanez. Între timp, Iranul a publicat noi imagini din atacul de marţi, cu momentul în care unele din cele 180 de rachete au fost lansate asupra Israelului. Guvernul lui Netanyahu cântărește încă răspunsul său la atac, ambasadorul Israelului la ONU declarând pentru CNN că represaliile „vor fi în curând”.

O lovitură israeliană, vineri dimineaţă, în apropierea punctului de trecere Masnaa de la frontiera Libanului cu Siria, a făcut impracticabil un drum folosit de sute de mii de oameni pentru a fugi de bombardamentele israeliene din ultimele zile, a declarat pentru Reuters ministrul libanez al Transporturilor.

Ali Hamieh a spus că atacul a avut loc în interiorul teritoriului libanez, în apropiere de punctul de trecere a frontierei, creând un crater lat de 4 metri. Ministrul declarase joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că punctul de trecere este sub autoritatea statului libanez.

Potrivit statisticilor guvernului libanez, peste 300 000 de persoane – majoritatea sirieni – au trecut din Liban în Siria în ultimele 10 zile pentru a scăpa de intensificarea bombardamentelor israeliene.