Putin împlinește astăzi 72 de ani. Cine sunt „prietenii” care s-au grăbit să-l ridice în slăvi pe liderul rus

Ala Găină

„Dumnezeu să îl aibă în a sa pază pe ţar!” este una dintre primele urări publice de ziua preşedintelui rus Vladimir Putin, care împlineşte luni 72 de ani.

Urarea a venit din partea ideologului rus ultranaţionalist Alexander Dugin pe contul său de pe canalul de mesagerie Telegram, la câteva minute după miezul nopţii. Dugin, în vârstă de 62 de ani, pledează de mult timp pentru unificarea teritoriilor vorbitoare de limbă rusă şi a altor teritorii într-un vast nou imperiu rus, pe care doreşte să îl includă şi Ucraina, unde Rusia poartă un război. Fiica lui Dugin a fost ucisă într-un presupus atentat cu maşină capcană în 2022.

„Astăzi, prieteni, este ziua de naştere a liderului nostru naţional”, a scris Ramzan Kadîrov, liderul Republicii Cecene din Rusia, care se autointitulează «soldatul de rând» al lui Putin, într-un mesaj de felicitare pe Telegram, luni la miezul nopţii. „Aceasta este o zi semnificativă pentru întreaga noastră Patrie”.

Putin, care a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina în 2022, a câştigat categoric alegerile din martie. Noul său mandat de şase ani, dacă va fi dus la bun sfârşit, îl va face cel mai longeviv lider al Rusiei de peste 200 de ani, când ţarii şi împărătesele conduceau ţara.

Victoria a consolidat controlul deja strâns al lui Putin asupra puterii şi, a spus el, a demonstrat că Moscova a avut dreptate să ţină piept Occidentului şi să îşi trimită trupele în Ucraina. Occidentul îl prezintă pe Putin drept un autocrat şi un criminal. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept ilegitim votul din martie care a prelungit mandatul fostului spion KGB.

Putin prezintă războiul din Ucraina ca parte a unei bătălii vechi de secole cu un Occident în declin care, în opinia sa, a umilit Rusia după Războiul Rece prin invadarea sferei de influenţă a Moscovei.

Kievul şi aliaţii săi occidentali califică războiul drept o acaparare imperială de terenuri. Conflictul a dus la moartea a mii de civili, în marea lor majoritate ucraineni. A transformat oraşele în ruine şi a strămutat milioane de persoane.