(VIDEO) Victoria Furtună susține că nu există motive pentru a fi scoasă din campanie: „Atât timp cât nu am careva conexiuni sau finanțări dubioase, nu pot fi exclusă din această cursă electorală”

Ala Găină

„Organele de stat sunt mai mult promotori a partidului de guvernare și a Maiei Sandu”. Este reacția Victoriei Furtună, candidată independentă, după ce în spațiul public, s-a vehiculat că s-ar număra printre cei trei candidați care riscă să fie scoși din cursa prezidențială. Ea a negat orice presupusă finanțare ilegală a campaniei sale și i-a sugerat șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, să fie preocupat de „ridicarea infracționalității în statul nostru”. 

”Organele de stat sunt mai mult promotori a partidului de guvernare și a Maiei Sandu. Eu aș propune domnului Cernăuțeanu să atragă atenție la ridicarea infracționalității în statul nostru. Nu domnul Cernăuțeanu decide aferent faptului excluderii unui candidat din cursa electorala”, a declarat Furtună în cadrul conferinței de presă, organizată cu ocazia prezentării programului său electoral.

În același timp, în cadrul conferinței de presă privind prezentarea programului său electoral, fostul procuror anticorupție a criticat clasa politică pentru lipsa de receptivitate la nevoile reale ale oamenilor și a expus un plan detaliat de reforme economice și sociale, incluzând industrializarea, susținerea mediului de afaceri, modernizarea sectorului bancar și protejarea valorilor tradiționale ortodoxe, notează Telegraph.md.

Candidatul independent a vorbit despre schimbarea structurii economice și a promis că va împiedica adoptarea oricărei legi care contravine valorilor ortodoxe. De asemenea, a anunțat o inițiativă legislativă care să tragă la răspundere politicienii care nu își onorează promisiunile electorale: „Astfel vom opri definitiv tradiția de a avea în fața noastră niște politicieni de 2 bani, care vorbesc mult, iar faptele sunt zero”.

În ceea ce privește sectorul economic, Furtună a pledat pentru o economie independentă, afirmând că Moldova nu ar trebui să se bazeze pe împrumuturi externe. Ea a propus un plan de răscumpărare a sectorului bancar și a subliniat nevoia de a reduce dobânzile pentru cetățeni și mediul de afaceri. „Sectorul bancar trebuie răscumpărat și peste 50% din acțiunile băncilor trebuie să aparțină statului. Asta fac și Ungaria și Elveția, guvernări patriotice care oferă credite ieftine populației lor”.

Un alt punct cheie al discursului său a fost planul „Furtună” de industrializare, care include construirea a 1 508 fabrici și uzine în toate raioanele țării, pentru a produce mărfurile care sunt importate în prezent. Furtună a detaliat că finanțarea pentru acest plan este deja pregătită și a subliniat că aceste măsuri vor aduce salarii de peste 32 000 de lei.

Furtună a prezentat și propuneri pentru susținerea mediului de afaceri, prin aplicarea unui impozit unic și eliminarea birocrației excesive: „Statul nu are nevoie de un aparat birocratic masiv, iar încasările vor rămâne aceleași”. În același timp, ea a anunțat o amnistie fiscală pentru persoanele fizice, promițând să ierte datoriile acestora față de stat, pentru a le oferi un nou început financiar.

În ceea ce privește educația și cultura, Furtună a promis să redistribuie bugetul destinat centrelor culturale către școli, subliniind că fiecare copil va avea acces la activități culturale prin intermediul unui „card cultural”.

Un alt punct important din discursul său a fost interzicerea propagandei LGBT și utilizarea dreptului de veto pentru a bloca orice lege care contravine valorilor ortodoxe.

Referindu-se la reintegrarea țării, Furtună a propus un model similar celui folosit de Germania pentru reunificare, subliniind că soluțiile pentru problema transnistreană există și că este nevoie de dialog și colaborare între ambele maluri ale Nistrului.

În încheierea discursului, Victoria Furtună a subliniat că păstrarea păcii este esențială, nu doar pe plan etnic și religios, dar și în relația cu vecinii și în interiorul societății moldovenești. „Vom ajunge la consens și vom încheia aceste conflicte de prost gust,” a afirmat ea, adăugând că o Moldovă dezvoltată economic și social va atrage diaspora înapoi acasă.