(DOC) Andrei Năstase a depus o sesizare în adresa Procurorului General: „Solicit investigarea urgentă a modului în care au fost gestionate toate împrumuturile contractate de Republica Moldova”

Ala Găină

Candidatul independent la funcția de președinte, Andrei Năstase, a depus astăzi o sesizare în adresa Procurorului General, Ion Munteanu, prin care îi solicită „investigarea urgentă și detaliată a modului în care au fost gestionate toate împrumuturile contractate de Republica Moldova, atât la nivel național, cât și internațional, în ultimii ani”. Potrivit fostului ministru de Interne, de la începutul mandatului actualei guvernări, datoria publică a Republicii Moldova aproape că s-a dublat, ajungând la valori alarmante.

Conform datelor oficiale, datoria totală a crescut de la 52 miliarde la 113 miliarde lei, iar până la finalul mandatului actualei președinte se estimează o creștere a datoriei interne și externe până la 125 miliarde lei. Potrivit lui Năstase, această situație ridică semne de întrebare serioase cu privire la transparența, legalitatea și sustenabilitatea acestor împrumuturi.

„Este vital ca Procuratura Generală să efectueze o analiză riguroasă și să investigheze:

1. Destinația exactă a împrumuturilor – atât cele interne, cât și cele externe – și dacă aceste fonduri au fost utilizate în conformitate cu legislația și în interesul cetățenilor Republicii Moldova.

2. Condițiile de acordare a împrumuturilor internaționale, inclusiv dacă termenii contractuali au fost respectați și dacă au existat interese ascunse sau conflicte de interese în procesul de negociere și aprobare a acestor împrumuturi.

3. Responsabilitatea autorităților implicate în gestionarea acestor împrumuturi, având în vedere creșterea abruptă a datoriei publice. Este necesar să se stabilească dacă există fapte de corupție, abuz în serviciu sau alte infracțiuni economice.

4. Impactul asupra generațiilor viitoare, dat fiind că această datorie publică împovărează nu doar cetățenii actuali, ci și copiii și nepoții noștri, afectând grav viitorul economic al țării”, se arată în sesizarea lui Andrei Năstase.