Pe Aleea Clasicilor din Chișinău va fi edificat bustul scriitorului și publicistului Nicolae Dabija

Ala Găină

Bustul regretatului scriitor Nicolae Dabija va completa Aleea Clasicilor, cunoscuta galerie culturală din inima Grădinii Publice „Ștefan cel Mare” din Chișinău. Opera va fi realizată de sculptorul Victor Macovei și arhitecta Tatiana Macovei, informează MOLDPRES. 

Potrivit Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, autorii monumentului au fost selectați în baza unui concurs, organizat de Primăria Chișinău. La competiție au participat trei echipe de creație, iar soluțiile plastice „au fost analizate minuțios de către un juriu format din sculptori și specialiști notorii din domeniu”.

Bustul scriitorului Nicolae Dabija va fi realizat în bronz, cu postament din granit roșu.

Nicolae Dabija, născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Călărași, și decedat pe 12 martie 2021 din cauza complicațiilor COVID-19, a fost un scriitor prolific, autor a peste 80 de volume și un membru activ al Academiei Române și al Academiei de Științe a Moldovei.

De-a lungul carierei sale, Nicolae Dabija a fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana i Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana și alte distincții prestigioase.