Lovitură pentru PAS în ajun de turul doi! Vladimir Plahotniuc a obținut câștig de cauză la tribunalul UE

Adrian Sirbu

La data de 23 octombrie, tribunalul General al Uniunii Europene a anulat decizia Consiliului UE din anul 2023 de sancționare a oligarhului fugar originar din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc. Cu toate acestea, el rămâne pe listele de sancțiuni ale blocului comunitar.

Magistrații europeni au motivat decizia prin faptul că Consiliul Uniunii Europene nu a precizat, în decizia sa din 2023, motivele și dovezile care au stat la baza includerii lui Plahotniuc în lista persoanelor sancționate pentru acțiunile de destabilizare a R. Moldova.

Reprezentanții Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău au declarat pentru jurnaliștii de la Europa Liberă că nu cunosc mai multe detalii despre această decizie, dar că „acest individ va rămâne pe lista de sancțiuni a UE, inclusiv în baza deciziei din 2024 și a dovezilor adiționale”.

Pe 30 mai 2023, la cererea Ministerului Afacerilor Externe al României, Consiliul Uniunii Europene a decis să-i sancționeze pe oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, deputata Marina Tauber, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc și cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, Igor Ceaika. Cei cinci au fost acuzați că vor să destabilizeze situația din R. Moldova.

Sancțiunile presupuneau restricții de călătorie în UE și confiscarea bunurilor pe care cei sancționați le-ar avea pe teritoriul blocului comunitar.

De menționat că, Ilan Șor, Marina Tauber și Vladimir Plahotniuc au cerut Curții de Justiție a UE să fie scoși de pe lista de sancțiuni, declarându-se victimele răzbunării politice a guvernării PAS.