Donald Trump sau Kamala Harris? Începe confruntarea istorică în una dintre cele mai strânse curse electorale din SUA

Ala Găină

Americanii sunt chemați la urne pentru ceea ce se anunţă a fi cele mai importante alegeri din istoria SUA. Tensiunea este la cote maxime, mai ales că cei doi candidați, Donald Trump și Kamala Harris, sunt umăr la umăr. Atenția va fi concentrată pe statele-cheie Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin și Arizona, iar numărarea electorilor va fi actualizată în timp real.

Milioane de oameni vor merge în curând la urne, care se deschid în unele state la ora locală 05:00 (12:00, ora României), pentru a decide cine va fi cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite.

Kamala Harris şi Donald Trump sunt deocamdastă la egalitate, cu câte trei voturi fiecare, într-un mic oraş din New Hampshire care, în mod tradiţional, dă startul votului în ziua alegerilor. Încă din anii 1960, alegătorii din Dixville Notch, situat aproape de graniţa cu Canada, se adună imediat după miezul nopţii pentru a vota. Voturile sunt apoi numărate şi rezultatele anunţate – cu câteva ore înainte ca alte state să deschidă urnele. Potrivit CNN, patru republicani şi doi alegători nedeclaraţi au participat marţi la vot imediat după miezul nopţii.

Kamala Harris, care a devenit candidatul Partidului Democrat după ce preşedintele Joe Biden a ieşit din cursă în iulie, pledează pentru dreptul la avort şi a promis să reducă costurile la alimente şi locuinţe pentru familiile de muncitori.

Candidatul republican, Donald Trump, care a supravieţuit în acest an la două tentative de asasinat, a promis să sigileze frontiera americană pentru a împiedica imigranţia şi a propus reduceri de taxe în valoare de trilioane de dolari.

Ambii candidaţi au prezentat viziuni dure pentru viitor dacă pierd alegerile. Donald Trump spune că ţara se va „duce dracului” şi va deveni „comunistă imediat” dacă el va pierde, în timp ce Kamala Harris îşi descrie adversarul drept un „fascist” care doreşte „putere necontrolată”.

Alegătorii din statele cheie au fost bombardaţi cu reclame electorale, multe dintre acestea fiind menite să inducă teamă.

Mai mult de 81 de milioane de persoane au votat deja în ceea ce sondajele sugerează a fi unul dintre cele mai strânse scrutine din istorie.