Criză politică majoră în Franța. Stânga radicală cere demisia președintelui Macron, după demiterea premierului Barnier

Adrian Sirbu

Criză politică fără precedent în Franţa. Pentru prima dată în ultimii 62 de ani, guvernul s-a prăbuşit printr-o moţiune de cenzură. 331 din cei 577 de parlamentari francezi au votat pentru demiterea prim-ministrului Michel Barnier. Este cel mai scurt mandat din istoria celei de a cincea republici a Franței, trei luni. Stânga radicală cere acum demisia preşedintelui Macron. Jurnaliştii de la Politico scriu că Franţa riscă să înceapă noul an fără un buget. Premierul este aşteptat în câteva ore la Palatul Elysée să îşi depună demisia.   

Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de partidele de stânga şi extremă dreapta şi a primit 331 de voturi, cu mult peste majoritatea necesară.

„Am fost şi sunt mândru că am acţionat pentru a construi şi nu pentru a distruge. Şi că, în această perioadă, i-am ascultat pe toţi cei care mi-au spus că sunt dispuşi să lucreze pentru binele ţării”, a spus Michel Barnier, premierul Franței.

Este pentru prima dată în ultimii 62 de ani când guvernul Franţei e demis prin moțiune de cenzură.

„Pentru a proteja poporul francez, nu a existat altă soluţie decât aceasta. Încă o dată, regret acest lucru. Domnul Barnier, tot ce trebuia să facă era să nu se răzbune pe pensionari, pentru ca această situaţie să nu existe”, a declarat Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreapta francez Adunarea Națională (RN).

Moţiunea de cenzură vine după ce premierul s-a folosit de un articol din Constituţie ca să poată adopta bugetul asigurărilor sociale fără vot în Parlament, doar prin asumarea răspunderii guvernului. Bugetul lui Barnier prevedea creşteri de taxe şi tăieri bugetare pentru a acoperi deficitul uriaş al Franţei. Într-un fel asemănător a procedat şi Emmanuel Macron când a majorat vârsta de pensionare.

„Nu îi cer lui Emmanuel Macron să demisioneze. Spun că va veni un moment în care, dacă nu luăm calea respectului faţă de alegători, faţă de forţele politice şi faţă de alegeri, atunci presiunea asupra preşedintelui va deveni evident mai intensă”, a spus Le Pen.

Astfel, alianţa de stânga şi extrema-dreaptă dispun de majoritatea voturilor necesare pentru a lua astfel de decizii. Demiterea guvernului mai vine şi la şase luni de la dizolvarea neaşteptată a Parlamentului.

Barnier ar putea ocupa în continuare funcţia de premier interimar şi ar putea pune în aplicare legi de urgenţă. Astfel de măsuri, spun experţii, nu vor reduce deficitul – în prezent estimat la 6,1% din PIB – deficit care a îngrijorat pieţele financiare şi a atras critici din partea Bruxelles-ului. Jurnaliştii de la Politico scriu că Franţa riscă să înceapă noul an fără un buget.