Reacţia SUA după desecretizarea CSAT: Washingtonul avertizează asupra „consecinţelor” unei îndepărtări de Occident

Ala Găină

Statele Unite reacționează după declasificarea documentelor CSAT privind alegerile prezidenţiale din România. Reprezentanţii Departamentului de Stat american se declară îngrijoraţi cu privire la implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne, menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc. 

Washingtonul a avertizat miercuri România asupra „consecinţelor negative grave” ale distanţării ţării de Occident, într-un moment în care candidatul naţionalist Călin Georgescu se află într-o poziţie favorabilă în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale.

„Progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, referindu-se la acuzaţiile de ingerinţă rusă formulate de autorităţile de la Bucureşti. „Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securităţii, în timp ce o decizie de restricţionare a investiţiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”.

„Suntem îngrijoraţi de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menţionate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”, se arată în comunicat.

Statele Unite apreciază contribuţiile României ca aliat NATO puternic şi partener în Uniunea Europeană. „Printr-un parteneriat durabil, am realizat progrese importante în cooperarea în domeniul apărării şi în parteneriatul nostru economic şi am luat măsuri în vederea eliminării vizelor.  Vom continua să lucrăm împreună pentru a menţine securitatea naţiunilor noastre şi prosperitatea şi bunăstarea cetăţenilor noştri”, mai spune Miller.

Cu doar patru zile înainte de al doilea tur de scrutin, preşedintele Klaus Iohannis a decis să declasifice documentele secrete de la serviciile speciale care arată clar că turul întâi al alegerilor prezidenţiale a fost influenţat de mii de atacuri cibernetice asupra instituţiilor statului. Mai exact, 85.000 de atacuri din 33 de ţări.

Autoritatea Electorală Centrală şi Biroul Electoral Central au fost ţinta atacurilor ruse, iar TikTok a manipulat opinia publică printr-o reţea de conturi afiliate cu publicatia rusă Sputnik. Mai mult, campania electorală a candidatului Călin Georgescu a fost finanţată cu milioane de euro.