De Ultimă Oră

Veste bună! România și Bulgaria aderă complet la spațiul Schenghen de la 1 ianuarie 2025

Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu …

Actualizat acum 4 ore

(VIDEO) Au rămas fără 4 milioane de lei, după „investiții” pe platforme de tranzacționare. Două persoane, reținute

Ala Găină

Ofițerii Direcției investigații infracțiuni economice a INI, în comun cu polițiștii și procurorii din  Ialoveni, anunță reținerea a doi bărbați, care au prejudiciat două femei cu peste 4 milioane de lei.

În timpul investigațiilor s-a stabilit că faptele ar fi avut loc în octombrie-decembrie curent.  Bănuiții de 20 și 27 de ani din  Bălți și Chișinău  (unul dintre ei fiind din Turcia, actualmente stabilit în Republica Moldova) le-ar fi convins pe cele două victime să investească în așa-zise platforme legale de tranzacționare valutară.  Astfel,  bănuiții care s-au prezentat telefonic (și în scris) ca „experți în investiții” le-ar fi promis femeilor că în scurt timp vor avea un venit fabulos. În acest scop, victimele au recurs la soluții extreme, inclusiv creditarea de la companii și bănci, și împrumuturi de la rude și cunoscuți, iar una dintre ele chiar și-a vândut apartamentul ca să facă rost de mai mulți bani pentru investiții.

Totuși, la un anumit moment, victimelor le-au apărut îndoieli privind realitatea promisiunilor celor doi și au anunțat autoritățile de drept. Astfel,  suspecții au fost reținuți  de oamenii legii  chiar în momentul în care primeau o altă sumă de bani (după ce anterior solicitaseră transferarea sumelor pe conturi din străinătate). În cadrul perchezițiilor, la domiciliile acestora au fost depistate sume impunătoare de bani și dispozitive electronice de păstrare a criptovalutei. Ulterior, la solicitarea Procuraturii Ialoveni, cei doi au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, prin încheierea Judecătoriei Hîncești (sediul Ialoveni).

Pe parcursul investigațiilor, autoritățile de drept au constatat faptul că victime ale schemei celor doi ar fi mult mai multe – de ordinul sutelor. Așadar, investigațiile penale continuă, pentru identificarea întregului spectru al acțiunilor infracționale ale grupului criminal organizat, care a pus la cale una dintre cele mai sofisticate escrocherii financiare din ultimii ani, cu un venit zilnic preliminar estimat la 50.000 de dolari.