De Ultimă Oră

Veste bună! România și Bulgaria aderă complet la spațiul Schenghen de la 1 ianuarie 2025

Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu …

Actualizat acum 7 ore

Presa din SUA: Donald Trump l-a invitat pe preşedintele Chinei, Xi Jinping, să participe la învestirea sa în funcţie la 20 ianuarie

Ala Găină

Preşedintele ales Donald Trump l-a invitat pe preşedintele chinez Xi Jinping să participe la ceremonia de învestire a sa în funcţie de luna viitoare, au declarat mai multe surse pentru CBS News, în timp ce oficialii care se ocupă de această festivitate planifică participarea demnitarilor străini la momentul de depunere a jurământului, scrie News.ro

Donald Trump l-a invitat pe Xi Jinping la începutul lunii noiembrie, la scurt timp după alegeri, au declarat sursele CBS News, dar nu este clar dacă acesta a acceptat invitaţia. Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington nu a comentat deocamdată.

Pe lângă Xi, echipa preşedintelui ales a menţionat posibilitatea de a găzdui şi alţi lideri la Capitoliu pentru ceremonia de la 20 ianuarie. Liderul Ungariei, prim-ministrul Viktor Orbán, care are o relaţie caldă cu Trump şi l-a vizitat la Mar-a-Lago în această săptămână, este pe listă.

„Liderii mondiali fac coadă pentru a se întâlni cu preşedintele Trump, deoarece ştiu că acesta va reveni în curând la putere şi va restabili pacea prin puterea americană în întreaga lume”, a declarat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a echipei de tranziţiei a lui Trump.

La învestire sunt de obicei invitaţi ambasadorii şi alţi diplomaţi, iar înregistrările Departamentului de Stat care datează din 1874 arată că un lider străin nu a participat niciodată la o ceremonie de transfer al puterii, potrivit CBS News.

Membrii cercului restrâns al lui Trump rămân critici acerbi ai guvernului lui Xi, inclusiv senatorul Marco Rubio, alesul său pentru funcţia de secretar de stat, precum şi viitorul consilier pentru securitate naţională, Mike Waltz. Trump însuşi a ameninţat că va creşte tarifele la mărfurile din China. De asemenea, Statele Unite au impus un termen limită, 19 ianuarie, adică ajunul învestirii, pentru ca ByteDance, compania mamă chineză a TikTok, să vândă aplicaţia de social media, altfel riscând să se confrunte cu o interdicţie în SUA. TikTok se luptă cu interdicţia în instanţă – a pierdut săptămâna trecută o încercare de a bloca decizia, dar face apel la Curtea Supremă.

De asemenea, Trump a crezut mult timp că relaţiile strânse între lideri sunt esenţiale pentru încheierea de acorduri internaţionale.

După ziua alegerilor, lideri mondiali s-au deplasat la Mar-a-Lago pentru a se întâlni cu Trump, inclusiv premierul canadian Justin Trudeau. Preşedintele Argentinei, Javier Milei, a obţinut, de asemenea, audienţe private cu preşedintele ales.

În acest timp, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a fost primul lider mondial care l-a găzduit pe Trump în străinătate de când a câştigat alegerile din 2024. De asemenea, la redeschiderea Catedralei Notre Dame din Paris au fost prezenţi premierul italian Georgia Meloni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi prinţul William.