Astăzi, 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului pe stil nou, după calendarul gregorian, una dintre cele mai importante zile pentru ei. Sărbătoarea Crăciunului marchează nașterea de acum circa două mii de ani a lui Hristos.
Nașterea Domnului este una din cele mai importante sărbători ale creștinilor. Tradițiile și obiceiurile de Crăciun diferă în funcție de zona geografică a țării.
Dis-de-dimineață, cetățenii merg la biserică, pentru a asista la liturghia sfântă de Crăciun, apoi, în timpul zilei, își așteaptă rudele la masa de sărbătoare.
Ziua de 25 decembrie este declarată prin lege zi de sărbătoare nelucrătoare, începând cu anul 2013.
Crăciunul este sărbătorit diferit în ţările lumii, dar peste tot există câteva „straturi”: reuniunea familială, sărbătoarea comunitară (colindele), cea public-edilitară (târgurile, spectacolele dedicate, împodobirea localităţilor) şi, peste toate, Vestea Minunată, sărbătoarea creştină a Naşterii Domnului.
În multiplele ei variante şi în toate dimensiunile sale, sărbătoarea Crăciunului este un moment unic al anului, aşa după cum punctul său de pornire a fost unic în istoria umanităţii, momentul în care „Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat din Duhul Sfânt şi de la Fecioara Maria, şi S-a făcut om”. Din acea clipă se măsoară anii.